Muzeul Naţional al Ţăranului Român din București a lansat un spaţiu destinat creaţiei contemporane.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român din București a lansat un spaţiu destinat creaţiei contemporane. Prima expoziţie găzduită în acest spaţiu, "(Auto)ficţiuni", a fost vernisată săptămâna trecută și va fi deschisă până pe 20 mai. Transformarea spațiului respectiv într-un teren de experiment artistic contemporan urmăreşte să coaguleze o comunitate nouă formată din artişti activi. Ilina Schileru, coordonator de programe speciale, este cea care va face selecţia artiştilor ale căror lucrări vor fi expuse în noul spaţiu al MNŢR. Curatoarea are în vedere expoziţii de artă contemporană cu artişti români şi străini şi workshopuri de incluziune socială prin artă pentru copii români, imigranţi şi refugiaţi, având ca tutori inclusiv artişti care vor expune în noul spaţiu.
Despre inițiativa Muzeului Naţional al Ţăranului Român de a deschide acest spațiu dedicat creației contemporane am vorbit cu Ilina Schileru, curatoarea expoziției, coordonatoare de programe speciale.
"Inițiativa s-a născut în urmă cu doi ani. Având în vedere că expoziția permanentă a muzeului era închisă de câțiva ani, de când instituția a intrat în reabilitare, ne-am gândit că ar fi binevenit acest spațiu dedicat artei contemporane. Dar a mai fost și alt motiv. Așa cum a spus în deschiderea expoziției directorul muzeului, Virgil Nițulescu, un muzeu de antropologie cum este Muzeul Naţional al Ţăranului Român din București nu se plasează la prea mare distanță de arta contemporană. MȚR nu este un spațiu în care se cercetează doar țăranul român; are o componentă de antropologie inclusiv urbană care face referire la București, este un muzeu foarte viu. De aceea nu este deloc întâmplător că s-a deschis acest spațiu care va găzdui expoziții de artă contemporană, mie mi se pare atât de necesar. Și este foarte bine că s-a întâmplat acum, chiar dacă suntem afectați de pandemie. Mă bucură existența acestui parteneriat cultural între mine și MȚR, propunerea mea este de a stimula un pic spațiul artistic în București, mai ales că nu beneficiem de foarte multe spații. Din păcate, galeriile sunt relative puține și adevărul este că ne străduim cu toții să găsim soluții."
Expoziţia de deschidere propune trei artişti care lucrează şi trăiesc în Bucureşti: Olimpiu Bandalac, Raluca Ilaria Demetrescu şi Giuliano Nardin. Ilina Schileru, curatoarea expoziției "(Auto)ficţiuni", care a inaugurat noul spațiu dedicat creației contemporane, deschis la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
"În primul rând, toți cei trei artiști, Olimpiu Bandalac, Raluca Ilaria Demetrescu şi Giuliano Nardin sunt foarte cunoscuți. Olimpiu Bandalac este activ și s-a făcut remarcat din anii 80, a fost membru și co-fondator, împreună cu Teodor Graur, al Grupului Euroartist. Giuliano Nardin este un artist foarte activ, cu expoziții la H'art Gallery și la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, iar Raluca Ilaria Demetrescu este reprezentativă pentru un anumit sector al expresiei plastice. Dacă vorbim despre criteriile de selecție, evident, ne uităm în primul rând la cine sunt artiștii și la ce au făcut până acum, ce propun prin arta lor. Un aspect important pentru acest program este că unele dintre expoziții vor face apel și la patrimoniul muzeal. Urmărim și inițierea unui dialog între muzeu ca instituție și istoria lui și artiștii care vor expune în spațiul deschis artei contemporane la MȚR."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved