Blocul european reacționează față de arestarea jurnalistului și scriitorului Dawit Isaak din Eritreea de către autoritățile din această țară.
În 1993, în urma referendumului pentru independență, Eritreea devenea un nou stat pe harta lumii. De atunci, țara a urmat un parcurs politic care părea că se va îndrepta către democrație. Însă așteptările au fost înșelate iar apariția cazului scriitorului și jurnalistului Dawit Isaak este ilustrativ. Isaak a plecat în 1991 în Suedia și a revenit în 1998 în Eritreea unde a început să publice un ziar de opoziție, un ziar liber, în care denunța corupția și derapajele antidemocratice. Tată a trei copii, Isaak este arestat în 2001, eliberat în 2005 și rearestat după 2 zile. De atunci se află într-o închisoare de maximă securitate și despre el nu s-a știut nimic timp de 9 ani. Recent s-a aflat că este în viață și într-o stare precară de sănătate.
Parlamentul European a propus o rezoluție prin care se condamnă încălcarea drepturilor omului în Eritreea, cu trimitere la cazul special al lui Dawit Isaak.
Europarlamentarul Rareș Bogdan a detaliat în ce constă demersul legislativului comunitar: "Este dorința noastră de a veni cu un mesaj ferm prin care să atragem atenția că toți cei care sunt închiși pe motive de conștiință să fie eliberați imediat. E vorba de libertatea de expresie, e vorba de drepturile omului, e vorba de o situație tragică cum nu cred că există foarte multe la nivel mondial. Practic, Dawit este un deținut politic, este un deținut religios pe motive de conștiință. Este un crez al Parlamentului european care este cea mai evoluată instituție a democrației reprezentative, este pe un continent în care libertatea de expresie este garantată."
Ce mijloace are la dispoziție Parlamentul european pentru a forța guvernul Eritreii să-l elibereze pe Dawit Isaak?
Rareș Bogdan: "Sigur că noi nu putem impune, în schimb putem să cerem Comisiei, guvernelor statelor care formează Uniunea Europeană, să vină cu penalități economice, cu penalități legate de relațiile diplomatice ale Eriterii cu țările din Uniunea Europeană. De asemenea, se poate ajunge până la sancționarea misiunilor Eritreii pe continentul european. Nu ne vom opri, avem sprijinul total al Comisiei, sunt convins că vom sensibiliza și Consiliul European, locul unde sunt premierii și președinții de stat și ai puterii executive și care conduc în cele din urmă Europa. Aceștia vor reacționa deoarece cazul este flagrant."
Încălcarea drepturilor omului este infracțiunea pe care democrația europeană nu o poate tolera. Iar în cazul lui Dawit Isaak evidențele încălcării sunt zdrobitoare.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved