Prin proiectul "VENUS - Împreună pentru o viață în siguranță", Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța le întinde o mână de ajutor, victimelor violenței domestice.
Abuzul şi violenţa în familie au înregistrat o creştere alarmantă în perioada pandemiei, o arată studiile realizate de diverse instituții și ONG-uri. Și cei de la Asociația Telefonul Copilului spun că au primit numeroase sesizări în acest sens.
Dacă în 2019, mai puțin de 20% din apeluri făceau referire la violența în familie, în 2020, procentul s-a apropiat de 50%. Iar acest lucru nu se întâmplă doar în România.
În toate țările afectate grav de pandemie se înregistrează o creștere a violenței domestice, atrag atenția reprezentanți ai Organizației Mondială a Sănătății și ai ONU. În unele state au fost luate măsuri de combatere a fenomenului.
În Franța, femeile au fost instruite să meargă la farmacie pentru a cere ajutor și să folosească un cod, dacă nu pot vorbi deschis.
În România, persoanele care sunt victime ale violenței domestice pot suna la 112 și pot obține un ordin de protecție.
De asemenea, în fiecare județ, există locuințe protejate, unde victimele pot primi găzduire, dar și consiliere. O astfel de posibilitate există și la Constanța.
În cadrul Proiectului cu finanțare europeană "VENUS - Împreună pentru o viață în siguranță", Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, a deschis o locuință protejată, unde femeile abuzate și copiii lor pot fi găzduiți.
Oana Manoilă, purtătorul de cuvânt al instituției: "Locuința protejată, a cărei locație este secretă pentru publicul larg, este deservită de un psiholog, de un consilier vocațional, dar și de cinci lucrători sociali, infirmieri, adică personal de specialitate ce oferă îngrijire și asistență. Complexul are în componență un compratiment de consiliere pentru victimele violenței domestice cu grup de suport. De serviciile oferite în cadrul acestui proiect beneficiază deopotrivă femeile singure cât și mamele alături de copiii lor, pe o perioadă de maximum 12 luni."
Locuința protejată de la Constanța a împlinit deja un an de funcționare. În acest timp, 26 de femei abuzate au beneficiat de sprijin, a anunțat Direcţia de Asistenţă Socială. Toate au beneficiat de consiliere profesională, șase dintre ele și-au găsit un loc de muncă iar una dintre beneficiare a fost înscrisă la o unitate de învăţământ pentru continuarea cursurilor la fără frecvenţă.
Proiectul se concentrează și pe acest aspect, întrucât experții au constatat faptul că lipsa independenței financiare reprezintă unul dintre motivele pentru care femeile rămân într-o relație abuzivă.
Locuința Protejată Victimele Violenței Domestice a fost realizată în cadrul Proiectului cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 - "VENUS - ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ"- POCU: 465/4/4/128038, implementat de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa şi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved