Amestec de legume coapte pe plită sau în cuptor şi apoi tocate, zacusca este un excelent aperitiv rece. Se prepară din diferite legume precum vinete, gogoşari, ardei capia, ardei gras, fasole verde sau boabe şi ceapă.
Amestec de legume coapte pe plită sau în cuptor şi apoi tocate, zacusca este un excelent aperitiv rece. Se prepară din diferite legume precum vinete, gogoşari, ardei capia, ardei gras, fasole verde sau boabe şi ceapă. Există mai multe variante de zacuscă, din a căror reţete pot lipsi vinetele sau în care figurează ciupercile sau chiar peştele. Este un preparat pe care îl întâlnim în spaţiul balcanic, cuvântul zacuscă fiind de origine slavă şi având sensul de gustare.
În această editie vă prezentăm două variante de zacuscă. Prima variantă este cea din gogoşari, ardei capia, roşii şi ceapă, fără a folosi vinete. Avem nevoie de 5 kg de gogoşari şi de ardei capia, de 2 kg de roşii sau de o sticlă cu suc de roşii, de un kg de ceapă, de jumătate de litru ulei, de piper negru boabe, de câteva foi de dafin şi de sare. Gogoşarii şi ardeii capia trebuie puşi la copt pe plită sau pe tavă, în cuptor. După coacere, le sunt îndepărtate cotoarele şi pieliţele, iar în continuare pulpa rezultată trebuie lasată la scurs. Tăiată mărunt, ceapa este călită uşor în ulei într-un vas în care turnăm sucul de roşii. Adăugăm pulpa de gogoşari şi de ardei capia, pasată sau tocată mărunt, boabele de piper, cele câteva foi de dafin, puţină sare, turnăm restul de ulei şi omogenizăm. Conform unor retete, se poate pune şi cimbru uscat şi mărunţit, precum şi măghiran. Vasul se lasă la foc mic pe aragaz sau, dacă zacusca este suficient de scăzută, se poate pune în cuptor, de asemenea la foc mic. Se consideră că zacusca a fiert suficient atunci când uleiul începe să iasă la suprafaţă. În continuare, zacusca este turnată in borcane cu capac, pe care le lăsăm să se răcească lent. Pentru o mai bună conservare, aceste borcane trebuie puse într-un vas cu apă care va fi pus la fiert pentru un sfert de oră sau în tavă, în cuptorul pe care îl încălzim uşor până când zacusca se încinge şi începe să se ridice în borcane. Borcanele cu zacuscă sunt lăsate la răcit în cuptor, după care sunt depozitate într-un spatiu răcoros şi fără lumină. Zacusca se consumă întinsă pe felii de pâine, dar poate fi folosită şi la gătit, la mâncărurile cu sos.
A doua reţetă este asemănătoare, cu diferenţa că adăugăm şi un kg de ciuperci pe care le tocăm mărunt şi pe care le punem în vas după ce am călit ceapa. Pot fi folosite ghebe sau ciuperci champignon. În continuare, modul de preparare este asemănător.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved