Zilele Sofia Nădejde - ediția a IV-a- au început la Sibiu, în luna august, cu un atelier de carte-obiect, coordonat de artista vizuală Liliana Basarab.
Zilele Sofia Nădejde - ediția a IV-a- au început la Sibiu, în luna august, cu un atelier de carte-obiect, coordonat de artista vizuală Liliana Basarab, și cu o proiecție de scurtmetraje regizate de femei, organizată la Teatrul pentru Copii și Tineret Gong. Filmele proiectate au fost Contraindicații (regia Lucia Chicoș, 2019, premiul al III-lea la Cannes 2020, Cinefondation), O moarte în familia mea (regia Andra Tarara, 2018) I Am Here (regia Alina Manolache, 2020), Atrii, ventricule (regia Laura Pop, 2020) și Elefant, departe (regia Teona Galgoțiu 2020).
Selecția a fost curatoriată de criticul de film Georgiana Mușat, care afirmă: "În pofida faptului că 2020 a fost un an pandemic cu mari greutăți pentru cineaști, am întrunit o selecție care atestă că cenzurile impuse de sechestrarea la domiciliu au devenit și un spațiu creativ intimist de redescoperire și realiniere la noua realitate".
Elefant departe, Atrii, ventricule și I Am Here sunt titluri care s-au regăsit în omnibus-ul Cinema@casă, prezentat în cadrul Festivalului Filmului European. Seria respectivă, realizată de cineaste și cineaști din România și coordonată și curatoriată de Andrei Tănăsescu, a reunit 21 de filme de scurtmetraj despre perioada de izolare și pandemie. O moarte în familia mea este primul scurtmetraj documentar al Andrei Tarara, cunoscută pentru documentarul Noi împotriva noastră, iar Contraindicații, regizat de Lucia Chicoș, o poveste intimistă despre relația mama-fiică, a fost premiat în 2020 în cadrul Cinefondation (secțiune dedicată filmelor realizate de studenții din școlile superioare de film) la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Contraindicații, al cărui scenariu este semnat de Lucia Chicoș și Emil Vasilache, avându-le în distribuție pe Maria Ploae și Nicoleta Lefter, a primit o nominalizare și la categoria "Tânără Speranță" în cadrul Galei Gopo 2020. Contraindicații este filmul de licență al Luciei Chicoș, produs de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică/UNATC "I.L. Caragiale".
Lucia Chicoș :"O provocare foarte mare, când ești student și ești la primele încercări, este să te ocupi de toate straturile pe care le are filmul. Uneori ești mai concentrat pe poveste, alteori pe imagine, și cumva este foarte dificil să acorzi la fel de multă atenție tuturor nivelurilor, elementelor de limbaj din film, este foarte greu să controlezi toate aceste aspecte. Fiind la început, ai niște cunoștințe teoretice, știi cum să faci, dar deciziile le iei, de fapt, atunci când filmezi și montezi. E vorba de foarte multă atenție și solicitare pentru că în poziția de regizor, mai ales de regizor student, la primele încercări, când ești și producătorul filmului, îndeplinești mai multe roluri, trebuie să-ți asumi mai multe responsabilități. În plus, de cele mai multe ori când filmezi se schimbă multe lucruri și ceea ce am descoperit cu filmul ăsta este că trebuie să te adaptezi și să folosește totul în favoarea ta. Aș spune că la filmarea asta am improvizat foarte mult, nu întotdeauna socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg. Lucrul acesta este valabil la orice filmare și a fost o mare descoperire pentru mine să pot renunța la anumite lucruri la care credeam că țin foarte mult și să adaptez în momentul filmării."
A patra ediție a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei este organizată de Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, în cadrul proiectului Zilele Sofia Nădejde. Pentru această ediție, juriul compus din Cristina Ispas, Andreea Pop, Florina Pîrjol, Vlad Pojoga și Cosmin Borza va citi cărți publicate în perioada septembrie 2020-septembrie 2021. La ediția anterioară, scriitoarea Sanda Cordoș, premiată cu premiul special O cameră doar a ei, spunea: "Aceste premii sunt importante pentru că pun în evidență contribuția feminină într-o literatură cu destule scriitoare foarte serioase și deosebit de profunde, care au dat cărți tulburătoare în multe privințe, care aduc la expresie și fixează situații ori nuanțe (definitorii!) ale condiției umane. Într-un fel, premiile Sofia Nădejde scot la iveală o dimensiune esențială (a artei în general): puterea celor fragili, forța periferiilor".
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved