Retrospectiva săptămânii 17- 23/04/2011
Evenimentele principale ale săptămânii
Lica Manolache, 02.05.2011, 17:30
Opoziţia din România a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea Codului de dialog social şi legea salarizării profesorilor pe 2011, asupra cărora Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament. Grupurile parlamentare ale PSD şi PNL critică faptul că legile au ocolit Legislativul. Executivul se justifica afirmand ca in absenţa legii salariilor profesorilor, efortul bugetar s-ar suplimenta cu 500 de milioane de euro si s-ar rata ţinta de deficit bugetar. Liberalii sustin că Guvernul a ajuns la a 13-a angajare de răspundere, fapt catalogat “dincolo de orice limită acceptabilă într-un stat democratic” şi care intră, deja, “într-un registru ridicol”.
Premierul Emil Boc si-a asumat interimatul la ministerul Muncii, post rămas vacant după ce fostul titular, Ioan Botiş, şi-a dat demisia pe fondul unui scandal legat de angajarea soţiei sale într-un proiect finanţat cu fonduri europene. Banii erau alocaţi chiar prin intermediul ministerului condus de Botiş. In urma mediatizării acestui caz, Agenţia Naţională de Integritate s-a autosesizat şi a declanşat o anchetă, sub suspiciunea unui conflict de interese.
Efervescenţă în justiţia română. Fostul director al Căilor Ferate Române, Mihai Necolaiciuc, a fost extrădat şi a ajuns în faţa judecătorilor români, la şase ani după ce a fugit în SUA. El este acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şi abuz în serviciu, care au produs statului un prejudiciu de zeci de milioane de euro. Tot în această săptămână a fost extrădat din Indonezia Nicolae Popa, considerat responsabil pentru colapsul unei scheme piramidale la nivel national în urma căruia statul român, în calitate de garant, a fost nevoit să plătească pagubitilor peste o sută de milioane de euro. Popa fusese condamnat, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune.
Şi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, considerat a fi creierul achemei piramidale, a fost reţinut pentru 24 de ore, dar într-un alt dosar. Potrivit anchetatorilor, Vantu l-ar fi santajat si amenintat cu moartea pe managerul propriului sau trust de presa, Sebastian Ghita. Procesul se intemeiaza pe inregistrarile unor convorbiri telefonice care-l incrimineaza pe unul dintre cei mai bogati si controversati oameni de afaceri din Romania. Un alt om de afaceri, Dinel Staicu, condamnat la şapte ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor, a fost prins la începutul săptămânii în Ungaria. El a fugit din România la începutul lunii, dar Interpolul i-a dat de urma.
Ministrul francez de interne şi cel irakian de externe au avut discuţii, la Bucureşti, cu oficialităţile române. Franţa, prin Claude Gueant, şi-a exprimat disponibilitatea de a ajuta România să adere la spaţiul Schengen, unde ea ar fi urmat sa intre in martie. Acest lucru nu a fost, însă, posibil din cauza rezervelor catorva tari din Schengen, printre care chiar Franta. Convorbirile dintre şeful diplomaţiei de la Bagdad, Hoshyar Zebari, şi omologul sau roman, Teodor Baconschi, au avut o temă predominant economică. Concluziile: Bucurestiul va sprijini Bagdadul în dialogul cu UE, iar oamenii de afaceri români sunt invitaţi să investească în Irak.
Preşedintele Traian Băsescu a făcut o vizită oficiala în Iordania, unde a avut convorbiri cu regele Abdullah al II-lea pe marginea cooperării bilaterale şi a situaţiei din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Cei doi au convenit să consolideze parteneriatul în domenii precum energia, transporturile, agricultura, turismul, investiţiile şi comerţul. Anterior, preşedintele Băsescu a fost în Azerbaidjan, unde a semnat, cu preşedintele Ilham Aliev, un plan comun pentru parteneriatul strategic între cele două ţări.
Italia a mulţumit României pentru gestul său de a găzdui temporar 200 de imigranţi din Africa de Nord, aflaţi în prezent pe teritoriul italian. Oferta de a primi imigranţi a fost transmisă, recent, de preşedintele Traian Băsescu premierului italian Silvio Berlusconi. Miercuri, treizeci de refugiati de origine eritreeana, care au reusit sa fuga din Libia in Tunisia, au ajuns la Centrul de Tranzit din Timisoara ( vestul Romaniei).
Teatrele din Cluj-Napoca şi Sibiu au fost marile câştigătoare ale Premiilor Uniunii Teatrale din România. Spectacolul “Strigăte şi şoapte”, montat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, şi-a adjudecat premiile pentru cel mai bun regizor – Andrei Şerban -, cel mai bun spectacol şi cel mai bun actor în rol principal – Zsolt Bogdán. Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal a ajuns la Ofelia Popii, pentru rolurile din spectacolul “Felii” al Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu. Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost desemnat “Dale carnavalului”, în regia lui Gavriil Pinte, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune.
(Corina Cristea)