Retrospectiva săptămânii 24 – 30/04/2011
Evenimentele principale ale săptămânii
Lica Manolache, 02.05.2011, 17:30
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti pentru o prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, incheiat cu Romania in martie. Discutiile cu responsabilii de la Bucuresti, care se vor incheia pe 9 mai, se vor concentra pe trei probleme tehnice necesare consolidării reformelor din ultimii 2 ani. Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu:Prima este legată de continuarea procesului de consolidare fiscală. Un al doilea mare aspect al discuţiilor se va axa pe analiza fiecărei companii, vizavi de căile care sunt necesare pentru creşterea eficienţei activităţii acestora, şi a treia componentă este legată de întărirea procesului de supraveghere la nivelul sistemului bancar. În momentul de faţă, consider că România se îndreaptă către un drum corect, dar reformele care vor continua trebuie să consolideze eforturile care au fost făcute în aceşti ultimi doi ani.”
Romania are la dispozitie, in baza noului acord, 3,6 miliarde de euro de la FMI, banii putând să fie accesaţi, însă, doar în situaţii excepţionale. Acesta va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde de euro de la UE şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.
România va continua să sprijine Republica Moldova (ex-sovietica, majoritar romanofona) în procesul de aderare la UE – a declarat, la Bucuresti, şeful statului, Traian Băsescu, după întâlnirea cu preşedintele interimar moldovean, Marian Lupu. Basescu a precizat că, in scurt timp, va fi elaborat planul de acţiuni pentru punerea in aplicare a Declaraţiei privind Parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre România şi Rep. Moldova. La randul sau, Marian Lupu a spus că relaţiile cu Bucurestiul au avut un progres deosebit în ultima perioadă şi a mulţumit pentru sprijinul financiar acordat ţării sale.
Seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, a facut un miniturneu in Arabia Saudita si Qatar, destinat consolidarii relatiilor politice si economice cu cele doua state din Golf. Baconschi a discutat cu oficialii de la Riad si Doha despre evoluţiile din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu. România considera ca reformele in statele arabe nu mai pot fi amânate, pentru ca ele sunt în mod legitim cerute de opinia publica din regiune, a spus ministrul Baconschi. Cu ocazia vizitelor au fost semnate o serie de acorduri si documente bilaterale in domeniul politic, economic si cultural.
Fostul ministru roman al Muncii, democrat-liberalul Ioan Botis, va fi cercetat de procurorii anticoruptie, dupa ce Agentia Nationala de Integritate a sesizat DNA privind un conflict de interese in cazul sau. Botis a demisionat saptamana trecuta, dupa ce presa a dezvaluit ca sotia sa era implicata intr-un proiect finantat cu fonduri publice si europene, alocate prin intermediul ministerului Muncii. Pe de alta parte, fostul ministru al Agriculturii, creştin-democratul Ioan Avram Mureşan a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, deturnare de fonduri şi fals intelectual. El a alocat, in perioada 1999-2000, de la rezerva de stat o cantitate de ulei unei societăţi comerciale ce nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege pentru a beneficia de împrumuturi.
Cu cateva zile inainte de intrarea in vigoare a noului cod al muncii, premierul roman Emil Boc a anuntat un plan ambiţios de eradicare a muncii la negru, avertizandu-i pe patronii tentaţi să eludeze legea că riscă amenzi usturătoare şi chiar sancţiuni penale. El a explicat că interesul imediat este protejarea angajatului, care numai în calitate de parte a unui contract legal încheiat cu angajatorul poate beneficia de drepturile sale fireşti.
Guvernul roman a decis sa utilizeze si el o solutie folosită intens de ţările UE, finantarea unor investitii prin parteneriate publice private. Executivul a aprobat o listă de 18 proiecte in domeniile infrastructurii, energetic, sanatate, care vor fi promovate de ministerele de resort. Este vorba, intre altele, de realizarea a cinci autostrăzi, constructia unei hidrocentrale si a unei termocentrale, a inca doua unităţi la centrala nucleara de la Cernavodă si a unui terminal de gaz natural lichefiat la Constanţa. Alte investiţii aprobate de guvern se referă, intre altele, la amenajarea canalului Siret-Bărăgan, finalizarea canalului Dunăre-Bucureşti şi la podul rutier peste Dunăre, Brăila-Tulcea.
Fostul suveran al Romaniei, Regele Mihai I, a participat, la Londra, alaturi de fiica sa, principesa Margareta, la cel mai asteptat si mediatizat eveniment monden al anului – căsătoria prinţului William, nepotul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, al doilea in ordinea succesiunii la tron, cu Kate Middleton. Este cel mai mare eveniment regal de la casatoria părinţilor lui William, Charles şi Diana, in urma cu trei decenii. La ceremonia de la Westminster Abbey au asistat 1900 de invitaţi, dar si aproape o treime din populaţia planetei, prin intermediul transmisiunilor televizate si internetului. În vârstă de aproape 90 de ani, Regele Mihai I a luat parte si la căsătoria Reginei Elisabeta cu Prinţul Philip, în 1947.
Puteţi citi Eveniment Top şi pe Facebook.
(Andrea Bojoi)