Retrospectiva săptămânii – 25-31/03/2012
Securitatea energetică rămâne o prioritate a României/Parlamentari români cu probleme în justiţie/Legea Lustraţiei declarată neconsituţională
Lica Manolache, 05.04.2012, 15:12
Partidul numarul unu al coaliţiei guvernamentale primeşte o grea lovitură
Prim vice-presedintele PDL, Sorin Frunzăverde, a părăsit formaţiunea şi va candida la alegerile locale din iunie pentru USL. Membru fondator al PDL şi considerat, prin prisma funcţiei, al doilea om din partid, Frunzăverde va candida pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Săptămâna grea pentru PDL a fost completată de anunţul că preşedintele filialei din Olt, Darius Vâlcov, a demisionat. Acesta a pierdut, astfel, şi mandatul de primar al oraşului Slatina.
Legea Lustraţiei declarată neconsituţională
Autorităţile din România demonstrează, din nou, ca reacţionează cu întarziere şi îndoielnic în mai toate deciziile legate de căderea fostului regim comunist, în 1989. Aşteptată timp de 22 de ani, Legea lustraţiei a fost declarată neconstituţională pentru a doua oară de către Curtea Constituţională. Adoptată de Parlament luna trecută, în absenţa opoziţiei, legea prevedea limitarea temporară a accesului la anumite funcţii şi demnităţi publice pentru cei care au facut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist. Curtea si-a motivat decizia, de aceasta data, din cauza unei prevederi care ii facea lustrabili si pe procurorii din acea vreme.
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti în vizită la Roma
Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, s-a întâlnit, la Roma, cu omologul său, Giulio Terzi di Sant Agata, şi cu ministrul Afacerilor europene, Enzo Moavero Milanesi. Discuţiile cu oficialii italieni au fost dominate de parteneriatul strategic bilateral şi de aderarea României la Spaţiul Schengen. Diaconescu s-a întalnit şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Peninsulă, care numără aproximativ un million de persoane.
România discută cu Rusia pe tema scutului antirachetă din Europa
Romania doreste ca NATO şi Rusia să ajungă la un numitor comun în privinţa scutului antirachetă din Europa. Este principalul mesaj pe care secretarul de stat în ministerul de Externe de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, l-a transmis în timpul vizitei pe care a facut-o la Moscova. După discuţiile avute cu responsabilii rusi, oficialul român a confirmat că părţile vor continua consultările bilaterale în dosarul transnistrean, unul sensibil in regiune. Transnistria, regiune pro-rusă aflată în estul Rep.Moldova, a ieşit de sub controlul autorităţilor de la Chişinău la începutul anilor ’90, în urma unui conflict tranşat odată cu intervenţia trupelor ruseşti de partea separatiştilor.
O decizie controversată în mediul universitar
Guvernul de la Bucureşti a decis ca la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureş vor functiona din octombrie si linii cu predare în limbile maghiară şi engleza. Decizia, luată în urma propunerii făcute de UDMR, a stârnit atât reacţia Opozitiei social -liberale, cât şi cea a cadrelor didactice şi studenţilor de la UMF. Opoziţia a acuzat PDL că a cedat la ceea ce a numit ‘’santajul UDMR’’, si a anuntat ca va depune o motiune de cenzura. Sindicatele, Liga studenţilor şi conducerea Universitatii au anunţat şi ele că vor contesta hotărârea guvernului, invocănd ingerinţa politicului în sfera autonomiei universitare. Pe de altă parte, din toamna, se va schimba modul de admitere în universităţi. Pe fondul rezultatelor dezastroase de la Bacalaureatul din 2011, ministerul Educaţiei a decis ca admiterea în învăţământul superior se poate face fie prin susţinerea unui examen scris sau oral, fie în funcţie de media de la bacalaureat. Pina acum, aceasta se facea pe baza de dosar in functie de notele obţinute în precedenţii anii de studiu.
(Florentin Capitanescu)