X

România și aderarea deplină la Schengen

schengen-steag-ue sursa foto pixabay

La 31 martie, România și Bulgaria vecină au intrat în spațiul de liberă circulație Schengen parțial, după ce Consiliul Justiție și Afaceri interne al UE decisese, anterior, eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime dintre cele două state și celelalte țări din Schengen. Aceste măsuri au fost posibile întrucât Austria, ultima țară din blocul comunitar care se opunea, și-a ridicat veto-ul. În acest spațiu este o singură frontieră externă, unde controalele se desfăşoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migraţie, azil, precum şi măsuri referitoare la cooperarea poliţienească, judiciară sau vamală.

Prezent la reuniunea extraordinară a Consiliului European care s-a desfășurat, săptămâna aceasta, la Bruxelles, șeful statului român, Klaus Iohannis, a pus accent pe necesitatea eliminării oricăror bariere în funcţionarea pieţei unice, ca pilon al competitivităţii, inclusiv prin raportare la cele patru libertăţi de circulaţie. Acest aspect, a spus el, este deosebit de important în contextul procesului de aderare a României la Schengen, respectiv al eforturilor de ridicare a controalelor şi la frontierele terestre. De altfel, un raport solicitat de Consiliu menţionează necesitatea integrării totale a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, ca măsură care va impulsiona piaţa unică.

 

Între timp, la Sofia, ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi comisarul European pentru Afacerile Interne, Ylva Johansson, au participat la o întâlnire cu ministrul de Interne bulgar, Kalin Stoyanov, cu privire la aderarea celor două țări la Schengen. Oficialul de la București a declarat că atât România, cât şi Bulgaria sunt pregătite pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre. El a menţionat că au fost discutate, în detaliu, toate măsurile de combatere, la frontierele interne, a crimei organizate şi a migraţiei ilegale.

 

La rândul său, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, și-a exprimat speranța ca, în acest an, să fie stabilită o dată precisă pentru aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie, aşa cum propune și Comisia Europeană. Ea a precizat că subiectul va fi discutat în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne care va avea loc la mijlocul lunii iunie. „Am avut un schimb foarte constructiv de opinii, unde ambii miniştri, Stoyanov şi Predoiu, au vorbit despre îmbunătăţirile realizate atât în Bulgaria, cât şi în Româniaˮ, a declarat comisarul European. Ylva Johansson a punctat, de asemenea, că a observat, prin diferite misiuni şi evaluări ale Comisiei, că cele două ţări sunt, de fapt, chiar mai bine pregătite să respecte toate cerinţele Schengen decât unele dintre celelalte state membre, datorită tuturor eforturilor depuse la frontierele lor externe.

 

Categories: În actualitate
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings