Comisia Europeană a publicat ProtectEU – Strategia europeană de securitate internă menită să sprijine statele membre și să consolideze capacitatea UE de a garanta securitatea cetățenilor săi, într-un mediu de securitate schimbat și într-un peisaj geopolitic în continuă evoluție.
Accesul la apă a fost mult timp de la sine înțeles. Acum devine incert. Circa 10 milioane de oameni din Europa nu au acces la apă potabilă sigură, iar la nivel mondial, cantitatea de apă potabilă disponibilă este insuficientă pentru a răspunde tuturor nevoilor.
Vicepreședinta executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen, consideră Scutul pentru democrație drept esențial în atingerea obiectivului Comisiei Europene: instituirea unei apărări puternice împotriva autoritarismului, a corupției și a erodării drepturilor omului.
În Parlamentul European, s-a dezbătut recent încălcarea continuă a statului de drept în Ungaria.
Planul de acțiune pentru energie accesibilă, propus de Comisia Europeană, se va concentra pe reducerea costurilor energetice pentru cetățeni, întreprinderi, industrie și comunități din întreaga Uniune.
Foaia de parcurs pentru drepturile femeii, adoptată recent, reafirmă faptul că UE este 100% dedicată dreptului fundamental la egalitatea de gen.
Situația fermierilor din UE rămâne una complicată. Fermierii au nevoie de soluții care înseamnă prețuri stabile pentru a reduce volatilitatea pieței, modernizarea agriculturii prin tehnologii avansate, programe pentru tinerii fermieri, cu acces la terenuri și formare profesională.
Uniunea Europeană se pregătește pentru turbulențele și provocările lumii de azi. Una dintre ele sunt noile tarife în schimburile economice transatlantice.
Comisia a prezentat planul de acțiune pentru a asigura o industrie a oțelului și a metalelor competitivă și decarbonizată în Europa.
Comisia Europeană a prezentat în Parlamentul European proiectul său referitor la alianța școlilor europene. Acest proiect care va fi lansat în 2026 va deschide calea către o cooperare structurală, strategică și sustenabilă între școlile din întreaga Europă.
În UE, sărăcia energetică este recunoscută ca o prioritate, cea mai actuală și cuprinzătoare abordare privind acest fenomen este realizată în Recomandarea Comisiei privind sărăcia energetică, publicată în 2020 ca parte a lucrărilor care conduc la punerea în aplicare a Pactului verde european. Totuși, mai sunt aspecte de pus la punct privind indicatorii universali valabili pentru măsurarea gradului de sărăcie energetică.
Europa se confruntă cu o realitate îngrijorătoare în domeniul sănătății. Ducem lipsă de peste un milion de medici, asistenți medicali și moașe la nivel european.
Comisia propune instituirea unui sistem european comun pentru returnări, cu proceduri de returnare mai rapide, mai simple și mai eficace în întreaga UE.
A 15-a ediţie a Premiului Societăţii Civile a avut anul acesta ca temă combaterea polarizării agresive a societăţii în Europa. Oliver Röpke, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), a susţinut că ceea ce sperie e agresivitatea, nu polarizarea per se, aceea putând fi o dovadă de democraţie.
„Busola Competitivității”, prezentată de Comisia Europeană la începutul lunii februarie, reprezintă un instrument esențial pentru a reduce decalajul tehnologic al Uniunii Europene față de alte puteri economice globale.