În anul 2025, Paștele Ortodox și Paștele Catolic au fost sărbătorite în aceeași zi, pe 20 aprilie. Totodată, decesul recent al Papei Francisc și contextul tranziției și reflecției din interiorul Bisericii Catolice readuc în atenția publică momentele semnificative în care România s-a aflat în centrul atenției Vaticanului.
Una dintre prezențele specifice Europei de Sud-Est și Orientului Mijlociu, care a contribuit la crearea unui spațiu multicultural comun, a fost și limba ladino, limbă vorbită de evreii sefarzi.
Epoca eneolitică sau epoca aramei și a pietrei (definit ca un interval de timp în care metalele, precum aurul sau cuprul sunt prelucrate pentru prima dată de către comunitățile preistorice) aduce mari bogății istorice în cunoașterea dezvoltării umane.
Istoria evreilor sefarzi în spațiul românesc începe la jumătatea secolului al XVI-lea și este legată de București.
Nicolae Iorga (1871-1940) considerat cel mai mare istoric al românilor, a fost critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru și parlamentar român.
Industria auto română de dinainte de 1989 a produs și un autoturism mai puțin cunoscut, este vorba despre Dacia 500 Lăstun.
Pictorul Ion Țuculescu (1910-1962) s-a născut la Craiova, reședința județului Dolj, din sud-estul României.
Radiodifuziunea datorează magnetofonului o parte importantă a funcționării ei în decursul timpului.
Sculptorul Frederic Storck a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale artei românești dintre cele două războaie mondiale. Se poate spune cu certitudine că în sculptură a fost unul dintre artiștii cei mai reprezentativi și mai multilaterali.
Vă invităm să descoperiți povestea Cazinoului din Constanța, emblema celui mai mare oraș-port românesc la Marea Neagră, fondat de coloniști greci în antichitate sub numele de Tomis.
În 2025, la început de an, se împlinesc 84 de ani de la „Pogromul de la București” din 21-23 ianuarie 1941 și 80 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr de exterminare nazist, de la Auschwitz (Polonia), la 27 ianuarie 1945
În artă, portretul are cel puțin o particularitate importantă, și anume interesul nostru în ceea ce-l privește pe celălalt.
Cetatea Tighina de pe malul Nistrului din Ucraina, este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, construită inițial din pământ și lemn, pentru a apăra vadul râului Nistru de tătari.
Colonia antică Tomis de pe malul românesc al Mării Negre și-a început existența cu șase secole înainte de începutul erei creștine. Ea este cunoscută, printre altele, și ca loc de exil al poetului latin Publius Ovidius Naso.
Cetatea Soroca este o cetate moldovenească, de pe teritoriul Republicii Moldova, de lângă orașul Soroca din districtul cu același nume, datând din secolul al XVI-lea.