România continuă să aibă cea mai mare rată a deceselor în urma accidentelor rutiere din Uniunea Europeană.
Comisia Europeană propune modernizarea normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor. Noile măsuri includ inspecții tehnice periodice pentru vehiculele electrice, digitalizarea certificatelor de înmatriculare, dar și metode noi de testare a emisiilor.
Uniunea Europeană a înregistrat cel mai mare excedent comercial în comerțul exterior cu produse medicinale și farmaceutice. România se află printre puținele state membre care au raportat un deficit comercial.
România are al patrulea cel mai mic salariu minim brut din UE, cu toate că acesta a înregistrat o creștere semnificativă în ultimul deceniu.
Exporturile de autoturisme ale UE a scăzut cu 13,2% în ultimii cinci ani. Producătorii auto europeni suferă o nouă lovitură după ce Statele Unite au anunțat tarife suplimentare pentru importurile de mașini noi.
România are al doilea cel mai scăzut cost mediu orar cu forța de muncă din Uniunea Europeană, deși a înregistrat cea mai mare creștere a acestor costuri în 2024.
Tinerii românii sunt printre cei mai optimiști europeni în ceea ce privește viitorul UE. Potrivit unui sondaj Eurobarometru, conflictele din întreaga lume și costul vieții sunt văzute ca principale provocări pentru Uniune de către tinerii europeni.
România se numără printre statele UE cu cele mai multe investigații deschise de către Parchetul European, cu un prejudiciu estimat la peste 2 miliarde de euro.
Unitățile de cazare turistică din UE au înregistrat peste 3 miliarde de înnoptări în 2024, cel mai mare număr din istoria blocului comunitar.
Consumatorii europeni au încredere în siguranța produselor achiziționate și sunt de părere că drepturile lor sunt respectate. Cele mai multe îngijorări sunt legate de cumpărăturile online.
Valoarea comerțului UE cu fier și oțel a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, deși cantitățile exportate au scăzut. Statele Unite Ale Americii au fost al doilea cel mai mare importator de astfel de produse.
România înregistrează una dintre cele mai mici diferențe de salarizare între femei și bărbați din UE. Raportul Comisie Europene privind egalitatea de șanse în UE subliniază că femeile din UE continuă să fie victime ale violenței și să fie subreprezentate în funcțiile de conducere.
În România, aproape un sfert dintre angajați câștigă salarii mici, a doua cea mai mare pondere în rândul statelor UE.
Uniunea Europeană a alocat, anul trecut, peste 380 de miliarde de euro pentru cercetare. În rândul statelor membre, România are cea mai mică sumă acordată cercetării ca procent din PIB.
Românii și cetățenii UE își păstrează înceredera în UE și în viitorul european, arată un recent sondaj Eurobarometru Standard.