La 40 de ani de la crearea sa, spaţiul Schengen le-a adus beneficii importante statelor membre și celor 450 de milioane de cetățeni ai acestora, se arată în ultimul raport al Comisiei Europene privind acordul de liberă circulaţie.
Comisia Europeană vrea ca autoturismele şi camionetele mai vechi de 10 ani să fie supuse unor controale tehnice obligatorii în fiecare an. Este doar una dintre propunerile făcute de Bruxelles prin care urmează să fie actualizate normele privind siguranţa rutieră, cu scopul de a reduce accidentele de pe şosele, dar şi poluarea.
Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general. Cei interesaţi pot trimite propuneri până pe 22 mai.
Uniunea Europeană a decis să amâne cu 90 de zile riposta la noile taxe vamale americane pentru a da o şansă negocierilor. Acum câteva zile, statele membre votaseră în favoarea propunerii Comisiei Europene de a introduce contramăsuri comerciale împotriva Statelor Unite.
Majoritatea orașelor din Uniunea Europeană intenționează să investească mai mult în vederea combaterii încălzirii globale și a extinderii locuințelor publice, a școlilor și spitalelor, reiese dintr-un nou sondaj al BEI.
Parlamentul European constată o creştere a totalitarismului şi populismului şi condamnă cenzura, ameninţările la adresa presei independente, dar şi restrângerea spaţiului pentru societatea civilă. Acestea sunt concluziile unui raport adoptat de europarlamentari.
Uniunea Europeană are datoria de a apăra și promova în continuare democraţia şi drepturile omului, consideră legislativul comunitar. Europarlamentarii se declară în același timp îngrijorați de creșterea populismului şi a tendinţelor autoritare.
Comisia Europeană a anunţat, recent, câştigătoarele celei de-a unsprezecea ediţii a Premiului Uniunii Europene pentru femeile care au înfiinţat afaceri inovatoare şi de succes.
În actualul context geopolitic extrem de complicat, Europa trebuie să își revizuiască abordarea în materie de securitate internă, afirmă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Comisia a aprobat o nouă rundă de 135 de proiecte în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic, pentru a sprijini statele membre să pregătească, să conceapă și să pună în aplicare în total 390 de reforme în 2025.
Comisia va investi 1,3 miliarde EUR în inteligența artificială, securitatea cibernetică și competențele digitale. Cererile de propuneri în programul DIGITAL vor fi lansate luna viitoare.
Românii, la fel ca toți ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene, vor avea în curând permise de conducere digitale. Parlamentul European și Consiliul, din care fac parte reprezentanții statelor membre, au ajuns la un acord provizoriu privind actualizarea directivei europene privind eliberarea acestor documente.
O listă cu 47 de proiecte care stimulează capacitățile interne de materii prime strategice a fost adoptată de Comisia Europeană. Printre țările inlcuse se numără și România.
Cetăţenii europeni ar trebui să fie pregătiţi să supravieţuiască 72 de ore în faţa unor posibile crize, iar acest lucru include rezerve de alimente sau echipamente necesare. Noua strategie a Comisiei Europene pentru prevenirea dezastrelor, cum ar fi incendii, inundații, pandemii și conflicte militare ar trebui să includă atât cetățenii, cât și autoritățile și companiile.
Cetățenii Europei doresc ca UE să-i protejeze și să acționeze în unitate – relevă ultimul Eurobarometru de Iarnă al Parlamentului European, publicat zilele acestea.