X

Inițiative pentru o diplomă universitară unică în UE

Iliana Ivanova (© European Union, 2024 Copyright Source: EC - Audiovisual Service / Photographer: Jennifer Jacquemart)

Comisia Europeană a prezentat trei inițiative de promovare a cooperării transnaționale între instituțiile de învățământ superior, cu scopul final de a crea o diplomă europeană. O diplomă europeană voluntară ar fi în beneficiul studenților și al comunității învățământului superior prin stimularea mobilității în scop educațional în cadrul Uniunii Europene și prin îmbunătățirea competențelor studenților. Aceasta ar contribui la satisfacerea cererii de pe piața forței de muncă și ar spori atractivitatea absolvenților pentru viitorii angajatori, atrăgând, în același timp, studenți din întreaga lume și stimulând competitivitatea europeană.

 

O diplomă europeană ar reduce birocrația și ar permite instituțiilor de învățământ superior din diferite țări să coopereze fără sincope la nivel transfrontalier și să instituie programe comune, spune Iliana Ivanova, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

„Propunem un nou tip de diplomă pentru nivel de licență, master sau doctorat, iar acesta este un proces voluntar. Ar fi, în primul rând, în beneficiul studenților noștri. Ei ar putea studia în diferite țări, în diferite limbi, cu recunoaștere automată a creditelor. Ei ar putea, de asemenea, să primească cea mai bună educație din oferta universităților. Totodată, cu noi abilități, ar obține un avantaj pe piața muncii din întreaga lume. Dar ar fi un beneficiu și pentru universități și personalul acestora. Ar obține un cadru simplificat pentru a pune bazele unor noi cooperări în vederea atragerii de resurse. Ar avea, de asemenea, oportunități de a testa noi pedagogii.

Diploma europeană ar asigura, de asemenea, recunoașterea automată a calificărilor în întreaga Uniune Europeană, astfel, însemnând, evident, mai puțină birocrație și mai mult conținut, mai mult accent pe calitate. Este o veste bună și pentru afaceri și angajatori, întrucât diploma europeană ar facilita recrutarea. O diplomă europeană este ușor de citit, de înțeles, de comparat. Ar face Europa mai atractivă, de asemenea, pentru studenții talentați, cu abilitățile de care avem nevoie.”

 

Planul prezentat este rezultatul a doi ani de consultări ample cu toate părțile interesate și a unui exercițiu pilot amplu. Totuși, nu se vor înființa noi structuri, continuă Iliana Ivanova, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

„Ca orice altă diplomă, diploma europeană ar fi eliberată la nivel național, regional sau instituțional. Vom avea nevoie de un set comun de criterii care să fie convenite cu statele membre. Criteriile de acum au fost deja testate cu 140 de universități din UE și 60 de autorități publice. Statelor membre le propunem o abordare în etape. Ele pot avansa în ritmul lor pe tot parcursul procesului. Acest lucru le permite, evident, să se implice în etapa pe care și-o doresc. Ar putea începe cu o etichetă, de exemplu, cu un semn al diplomei europene, până la o diplomă europeană în totalitate.”

O etichetă ar contribui la o marcă europeană puternică. Aceasta ar urma să însoțească o diplomă comună, obținută în urma respectării criteriilor europene propuse. Astfel, studenții ar primi un certificat care să ateste eticheta de diplomă europeană, alături de diploma lor comună.

Categories: Alo, Bruxelles?
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings