X

Uniunea Europeană și continuarea dialogului Serbia-Kosovo

Peter Stano (foto: © European Union, 2020 / Photographer: Xavier Lejeune)

Serbia și Kosovo merg înainte pe drumul integrării în structurile europene și normalizarea relațiilor dintre ele este o cerință-cheie din partea blocului comunitar. Pentru a pune capăt conflictului care datează din 1999, cele două părți au semnat în 2013 acordul de la Bruxelles. El prevede înființarea comunității municipalităților sârbe din Kosovo, chestiuni legate de organizarea poliției și securității, a alegerilor, de energie și telecomunicații. Acordul conferă garanții pentru respectarea depturilor majorității sârbe din nordul Kosovo.

 

După 10 ani, în 2023, Uniunea Europeană media un acord pentru normalizare denumit informal acordul de la Ohrid prin care Serbia și Kosovo se angajau să dezvolte relații de bună vecinătate și de recunoaștere reciprocă. Totodată, Serbia și Kosovo se angajau să-și reglementeze disputele prin mijloace pașnice.

 

Însă prevederile acordului de la Bruxelles din 2013 întârzie să fie puse în practică. Ambele părți au violat prevederile înțelegerilor și blocarea legii privitoare la Asociația Municipalităților Sârbe din Kosovo, reclamată de sârbi, este doar un episod din amânarile reciproce.

 

Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a avertizat ambele părți că nerespectarea angajmentelor luate va avea consecințe.  

Chestiunea asociației sau comunității municipalităților sârbe este una dintre cele mai cruciale și urgente chestiuni. Iar Uniunea Europeană, împreună cu partenerii noștri internaționali, a fost foarte clară și a rămas foarte clară în discuțiile cu partea kosovară care trebuie să implementeze prevederea. Orice eșec în a îndeplini această cerință va produce consecințe. Aceeași atitudine este valabilă și pentru acordul de la Ohrid.

Înaltul reprezentant și statele membre ale Uniunii Europene au fost foarte clari în a spune că procesul de implementare al acordului este legat acum inevitabil de progresele ambelor țări, Serbia și Kosovo, pe drumul lor de acces în Uniunea Europeană. Dacă partenerii nu-și îndeplinesc angajamentele luate pentru acordurile pe care le-au semnat vor fi consecințe foarte serioase. Și singurii care vor plăti vor fi oamenii pe care ei pretind că îi apără ori că acționează în interesul lor. Singurii care vor plăti vor fi oamenii din Serbia și Kosovo dacă nu va fi niciun pas înainte în privința angajamentelor luate în cadrul dialogului.”

Categories: Alo, Bruxelles?
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings