X

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european din partea Comisiei Europene

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european din partea Comisiei Europene (Photographer: Mihai Barbu/ European Union, 2020 Copyright Source: EC - Audiovisual Service)

Marca patrimoniului european este acordată monumentelor, siturilor naturale sau urbane, dar și obiectelor, bunurilor și patrimoniului imaterial al Uniunii Europene. În acest fel este recunoscut rolul lor esențial în istoria și cultura europeană, precum și în construirea a ceea ce este în prezent Uniunea Europeană.
Marca patrimoniului european urmărește să îmbunătățească înțelegerea și aprecierea patrimoniului comun și divers al Europei şi întăreşte sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană. În plus, această acțiune a Uniunii Europene este esențială pentru dezvoltarea turismului cultural local, cu beneficii economice şi dezvoltarea comunităților din întreaga Europă.
Pentru a primi Marca patrimoniului european, siturile trebuie să îndeplinească trei criterii: să își demonstreze semnificația europeană, să aducă la cunoștința publicului dimensiunea lor europeană și să își demonstreze capacitatea de a desfășura aceste activități. Siturile care primesc marca trebuie, de asemenea, să participe la diverse activități şi proiecte de colaborare. Selecția se face o dată la doi ani, iar participarea este deschisă tuturor statelor membre.
Ateneul Român este un edificiu marcant al orașului București. A fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru a găzdui o bibliotecă publică, dar şi conferințe, concerte de muzică clasică, expoziții și alte activități, în cadrul misiunii sale de popularizare a culturii. Începând din 1889, Ateneul găzduiește Societatea Filarmonică Română (în prezent Filarmonica „George Enescu”), fondată cu aproape două decenii în urmă. Aceste societăți culturale și clădirea lor emblematică au făcut parte din procesul de modernizare a Principatelor Unite Române, care au fost declarate regat în 1881, după obţinerea independenţei faţă de Imperiul Otoman.
Prin faptul că a găzduit și găzduiește concerte ale unor mari compozitori și orchestre din Europa, Ateneul Român a avut un rol esențial în difuzarea muzicii clasice europene încă de la crearea sa. Din 1958, Ateneul Român găzduiește unul dintre cele mai importante evenimente muzicale clasice din lume, Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu”, numit în onoarea marelui compozitor român. De asemenea, Ateneul găzduiește conferințe publice cu laureați ai Premiului Nobel, scriitori renumiți și profesioniști din întreaga Europă, scoțând în evidență democrația și valorile europene și promovând cultura și știința.

Categories: Europa la zi
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings