X

Parlamentul European aprobă noul pact al UE privind migrația și azilul

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola (foto: Photographer: Daina Le Lardic Copyright: © European Union 2024 - Source : EP)

Cele zece acte legislative adoptate de europarlamentari vor duce la o procesare mai rapidă a cererilor de azil, la o procedură mai eficientă de returnare, o identificare mai bună la sosire, controale de securitate şi medicale obligatorii. Vor exista, de asemenea, o intervenție mai bună în situații de criză și un nou mecanism voluntar de relocare a refugiaților din țările terțe.

Statele membre pot alege să-şi asume responsabilitatea pentru solicitanţii de azil, să contribuie financiar sau să ofere sprijin operaţional. Vor fi actualizate și criteriile potrivit cărora se stabilește statul membru responsabil de examinarea cererilor de protecție internațională (așa-numitul „Regulament Dublin”).

Ţările Uniunii care se confruntă cu un număr excepțional de persoane care sosesc din țări terțe se pot baza pe solidaritatea și sprijinul celorlalte țări. Noile norme vizează și instrumentalizarea migranților, adică situațiile în care ei sunt folosiți de țări extracomunitare sau de actori nestatali ostili care urmăresc destabilizarea Uniunii.

Persoanele care nu îndeplinesc condițiile pentru a intra pe teritoriul Uniunii vor fi supuse unei proceduri de verificare prealabilă, care va dura maximum șapte zile, iar statele membre vor avea obligația de a introduce mecanisme independente de monitorizare.

La nivelul întregii Uniuni se va stabili o nouă procedură comună de acordare și retragere a protecției internaționale, cu termene-limită mai scurte pentru solicitările nefondate sau inadmisibile. Datele persoanelor care sosesc neregulamentar în Uniune vor fi înregistrate în baza de date Eurodac, care va fi reformată.

Parlamentul a aprobat și noi standarde uniforme pentru toate statele membre, care se vor aplica la recunoașterea statutului de refugiat sau de persoană eligibilă pentru protecția subsidiară. Persoanele care solicită protecție vor trebui să rămână pe teritoriul statului responsabil cu prelucrarea cererii lor sau al statului în care a fost acordată protecția.

Statele membre vor trebui să le asigure solicitanților de azil standarde de primire echivalente în ceea ce privește, de exemplu, condițiile de locuit, educația și asistența medicală. 

Categories: Europa la zi
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings