X

Reprezentanța Comisiei Europene la Bucureşti desfăşoară o campanie de combatere a dezinformării

Campania Is this trUE

Campania poartă titlul Is this TrUE, Adevărul Gol Goluț, și a fost lansată după ce, potrivit unui eurobarometru realizat în toamna anului trecut, 66% dintre români declară că întâlnesc adesea știri sau informații care denaturează realitatea sau sunt chiar false. În plus, 62 la sută dintre ei sunt de acord că aceste știri false reprezintă o problemă pentru democrația din România, în timp ce 69 la sută apreciază că sunt o problemă pentru democrație în general.

Campania constă în publicarea unei serii de materiale video realizate de influenceri cunoscuți, cu scopul de a încuraja gândirea critică și de a explica, în termeni simpli, modul în care funcționează dezinformarea și modalitățile prin care pot fi combătute știrile false.

De exemplu, într-una dintre aceste înregistrări, autorul canalului Atenție, Cad Mere explică, în termeni cât se poate de simpli, care este diferența între patriotism și naționalism, curent care poate aluneca foarte ușor către extremism. Într-un alt material, Bianca Adam ne arată cum să nu ne lăsăm păcăliți de dezinformare, astfel încât să luăm decizii în cunoștință de cauză.

Alte înregistrări sunt realizate de influenceri precum Dezaburit și Zaiafet. Materialele pot fi văzute pe conturile de social media ale influencerilor și ale Reprezentanței Comisiei Europene în România, precum și pe platforma trUE.

Pe aceeași platformă apar și clarificări cu privire la o serie de informații false care denaturează deciziile luate de Uniunea Europeană. Într-unul din articole, Reprezentanța Comisiei Europene la București ține să precizeze că Uniunea Europeană NU interzice centralele de apartament.

Totul a pornit de la o Directivă privind performanţa energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii, care prevede eliminarea treptată până în 2040 a sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili, cum ar fi petrol sau gaze naturale. Măsura se aplică însă doar în cazul clădirilor care urmează să fie construite de acum încolo, nu și în cazul celor vechi.

O altă dezinformare, demontată de platforma true, este legată de faptul că Uniunea Europeană ar interzice frigiderele sau aparatele de aer condiționat. Nimic mai fals, spune Reprezentanța Comisiei.

O altă știre falsă anunță că Uniunea Europeană interzice repararea mașinilor mai vechi de 15 ani. Nimic din legislația propusă de Comisia Europeană nu împiedică acest lucru, este reacția responsabililor comunitari.

Categories: Europa la zi
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings