X

Comerțul cu medicamente și produse farmaceutice al UE

Foto: Volodymyr Hryshchenko / unsplash.com

Uniunea Europeană a exportat anul trecut medicamente și produse farmaceutice în valoare de 277 de miliarde, în timp ce totalul importurilor a fost de numai 119 miliarde de euro, potrivit datelor oferite de Eurostat. Față de anul 2022, exporturile blocului comunitar u scăzut cu 3,5% în timp ce importurile au înregistrat o creștere de 6,1%.

 

Chiar și cu această scădere, excedentul balanţei comerciale a UE de pe urma comerțului cu medicamente şi produse farmaceutice a fost de 158 de miliarde de euro în 2023. Aceasta înseamnă a doua cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată, după vârful de 174 miliarde de euro înregistrat în anul precedent.

 

Excedent de 43 de miliarde de euro pentru Germania

 

Însă, între cele 27 de state membre există diferențe semnificative. Astfel, cele mai mari excedente de pe urma comerțului comunitar cu medicamente şi produse farmaceutice s-au înregistrat în Germania (43 de miliarde de euro) şi Irlanda (31 de miliarde de euro) au înregistrat. Cele mai mari exporturi de medicamente şi produse farmaceutice în afara spațiului comunitar s-au înregistrat în Germania (62 de miliarde de euro), urmată de Belgia (44 de miliarde de euro) şi Irlanda (37 de miliarde de euro).

 

La polul opus se află România care a avut un deficit comercial de 332 milioane de euro. Pe lângă țara noastră, doar Slovacia, Malta, Estonia şi Cehia au mai înregistrat deficite în urma schimburilor comerciale extra-UE. Pe de altă parte, alte state din estul Europei au avut excedente comerciale, precum Ungaria (882 milioane de euro) și Bulgaria (333 milioane de euro).

 

Balanța comerțului cu medicamente și produse farmaceutice (2003-2023) / Sursa: Eurostat

 

România, doar 1% din totalul exporturilor UE

 

Datele Eurostat pentru anul 2023 arată că România a exportat în afara UE medicamente şi produse farmaceutice în valoare de 327 milioane de euro, în timp ce importurile s-au cifrat la 659 milioane de euro. Importurile de medicamentele și produsele farmaceutice ale României s-au situat la 17,9% din importurile totale ale UE. În schimb, produsele exportate reprezentat doar 1,3% din exporturile totale ale spațiului comunitar.

Cei mai mari importatori au fost Belgia (26 de miliarde de euro), Germania (20 de miliarde de euro) şi Ţările de Jos (16 miliarde de euro).

 

SUA, principalul partener comercial al UE

 

O treime dintre exporturile de medicamente și produse farmaceutice au ajuns în Statele Unite ale Americii (33,2%). Pe următoarele poziții s-au situat Elveția (15,5%), China (7.7%), Marea Britanie (6,2%) Japonia (3,5%) și Rusia 3,2%. Restul de 30,8% din exporturi au ajuns în alte state.

 

În ceea ce privește importurile, cele mai multe medicamente și produse farmaceutice au ajuns în spațiul comunitar din SUA (39,5%), Elveția (32,3%), Marea Britanie (6,9%), Coreea de Sud (4,4%) și China (3,7%). 13,3% dintre importuri au sosit din alte state de pe mapamond.

 

Principalii parteneri pentru exporturile și importurile UE în 2023 / Sursa: Eurostat

 

 

Categories: hashtagEuropa
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings