X

Spațiul Schengen după intrarea României și Bulgariei

Schengen, Luxemburg - localitatea unde a fost semnat primul acord în 1985 (Foto: hpgruesen / pixabay.com)

 

România și alături de Bulgaria sunt parte din spațiul Schengen, începând cu 31 martie. Deocamdată, doar controalele la frontierele aeriene și maritime au fost eliminate, în timp ce integrarea cu frontierele terestre este încă negociată și așteptată de cele două state vecine. Astfel, 17 aeroporturi din țara noastră și patru porturi maritime operează conform normelor din spațiul Schengen.

 

13 ani de așteptare pentru România și Bulgaria

 

Prima călătorie care au intrat în România prin Aeroportul Internațional Henri Coandă din București fără controlul documentelor de identitate la frontieră au fost cei dintr-o cursă  Viena – București. Evenimentul a stârnit ceva zâmbete mai cu seamă că Austria a fost statul care a întârziat intrarea celor două țări și încă se opune includerii frontierelor terestre în spațiul Schengen.

 

Intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen a fost un proces îndelungat, în ciuda avizelor primite din partea instituțiilor europene în urmă cu 13 ani. Astfel, Comisia Europeană a confirmat în 2011 că Bulgaria și România îndeplinesc cerințele pentru a fi primite. Parlamentul European nu numai că și-a dat acordul pe proiectul Deciziei privind aderarea României și Bulgariei la Schengen în 2011, dar a susținut primirea celor două state printr-o serie de rezoluții adoptate începând cu anul 2018.

 

Totuși, votul din Consiliul Justiție și Afaceri Interne din decembrie 2022 a fost favorabil doar Croației. După un an de zile de negocieri, Austria și-a dat acordul pe finalul anului trecut pentru aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu martie 2024.

 

Sprijin european pentru includerea completă în spațiul Schengen

 

Cum era de așteptat, intrarea oficială a celor două state în spațiul Schengen a fost salutată de oficialii europeni.

„Astăzi, Bulgaria și România se alătură familiei Schengen. Salut eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime. Acesta este un mare succes pentru cetățenii ambelor țări. De asemenea, milioane de cetățeni ai UE din întreaga Europă beneficiază de acest lucru făcând ca spațiul Schengen să fie și mai puternic”, a transmis șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

„Următorul pas, frontierele terestre”, a transmis și vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, care a felicitat cele două state pentru „toată munca depusă pentru a ajunge aici – aceasta este realizarea lor, și nu este doar meritată, ci și îndelung așteptată”.

 

La rândul său, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a spus că includerea frontierelor terestre ale celor două țări în spațiul Schengen sunt o prioritate pentru mandatul în curs:

„Atât de mulți oameni din România și din Bulgaria au muncit pentru aceasta! Sunt foarte mândră de eforturile lor (…) Discuțiile din cadrul Consiliului vor continua anul acesta. Și vă asigur că aceasta este prioritatea pentru sfârșitul mandatului meu”, a spus Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.

 

Miercuri, președintele Consiliului European, Charles Michel, a sosit la București unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis pe care l-a reasigurat de sprijinul pentru includerea integrală a României în spațiul Schengen: „Vă felicit pentru paşii importanţi făcuţi privind aderarea la Spaţiul Schengen (…) S-a făcut acest progres foarte mare. Puteţi conta şi de acum încolo pe sprijinul meu.”

 

Categories: hashtagEuropa
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings