X

Forţa de răspuns a NATO poate intra, staţiona sau tranzita România

Foto: Comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est

Primul general francez aflat într-un tur de misiune în România după generalul Berthelot în Primul Război Mondial a discutat despre cariera militară cu elevii de la Liceul Francez din București. Generalul de brigadă Loic Girard este locțiitorul comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est și cel mai înalt reprezentant militar al Franței în țara noastră. El a fost invitat la Forumul Carierei, organizat în capitală pentru a prezenta tinerilor diferite profesii. La ediția din acest an au fost invitați reprezentanți ai Diviziei Multinaționale de Sud Est, Grupului de Luptă NATO dislocat în țara noastră și ai Ambasadei Franței în România.

 

Trupele de geniu franceze din cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat în România și componenta sa specializată pentru apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară au participat la exercițiul denumit EagleToxic, alături de militari români și belgieni. Antrenamentele au vizat exersarea procedurilor de decontaminare a personalului și desfășurarea de manevre comune pentru a face față unor amenințări din spectrul CBRN. Exercițiul a urmărit schimbul de bune practici și reglementări naționale și îmbunătățirea timpilor de reacție la incidente de natură chimică, biologică sau nucleară.

 

În altă ordine de idei, Marina portugheză a încheiat un contract cu Damen Shipyards Group pentru proiectarea, construcția și echiparea unei nave multifuncționale de ultimă generație în șantierul de la Galați (estul României). Proiectul este rezultatul unui proces de licitație europeană și este finanțat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene. Nava va beneficia de o platformă multifuncțională, cu roluri care includ cercetarea oceanică, căutarea și salvarea, precum și ajutorul în caz de urgență, în plus față de operațiunile de siguranță maritimă și de sprijin naval. Proiectul mai prevede un sistem de lansare a dronelor și a elicopterelor fără pilot. Pentru activitățile de cercetare și monitorizare oceanică, nava va fi dotată cu laboratoare pentru personalul științific.

 

De pe agenda ministrului român al apărării, Angel Tîlvăr, semnalăm întâlnirea cu ambasadorul Marii Britanii la București. Discuțiile cu ambasadorul Giles Portman au reliefat importanța unei continuări a sprijinului pentru Ucraina, în context fiind punctată participarea României la misiunea de instruire Interflex, din Marea Britanie, și la Misiunea de Asistență Militară a Uniunii Europene.

 

Încheiem cu o informație din zona măsurilor de asigurare și întărire a flancului estic aliat. Președintele României, Klaus Iohannis, a informat Parlamentul de la Bucureşti despre faptul că Forţa de reacţie a NATO poate intra, staţiona sau tranzita România în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, dacă va fi cazul, în anul 2024.

 

Potrivit documentului trimis legislativului, „în situaţia apariţiei intempestive a premiselor pentru declanşarea unei crize majore de securitate, cu posibile implicaţii asupra independenţei şi suveranităţii naţionale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată, în scopul dezamorsării crizei şi descurajării escaladării acesteia”.

 

Dislocarea pe teritoriul naţional poate să includă Forţa în totalitate ori anumite componente ale acesteia, suplimentate cu elemente de comandă-control şi de sprijin, care se stabilesc ţinând cont de amploarea, tipul şi particularităţile operaţiei avute în vedere, se detaliază în scrisoare.  Aprobarea din timp a dislocării este necesară având în vedere intervalul foarte scurt avut la dispoziţie, și anume 72 de ore, pentru măsurile pregătite la nivel naţional. Documentul va fi inclus pe ordinea de zi a următorului plen comun al Parlamentului.

https://api.soundcloud.com/tracks/1746784398

X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings