X

Forțele Aeriene turce pentur poliție aeriană, înlocuite de cele britanice

sursa foto Agentia media a armatei

Detașamentul Forțelor Aeriene Turce și-a încheiat misiunea în țara noastră. 80 de militari cu patru aeronave F-16 au executat, timp de patru luni, misiuni de poliție aeriană întărită împreună cu Forțele Aeriene Române, sub comandă NATO. Ceremonia de închidere a misiunii a avut loc în Baza 86 Aeriană de la Fetești . „Antrenamentele în comun fac parte din pregătirea piloților celor două armate iar Alianța se poate adapta la orice tip de conflict, de intensitate ridicată sau scăzută, convențional sau neconvențional”, a declarat locțiitorul pentru operații al comandantului Forțelor Aeriene turce, generalul-maior Kemal Turan. La rândul său, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Dragoș Iacob, a spus în cadrul ceremoniei că „prezența detașamentului Forțelor Aeriene Turce în România este o demonstrație clară a voinței comune a partenerilor NATO de a lucra împreună sub umbrela celei mai mari alianțe defensive”.

Între timp, șase aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice au ajuns în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța (sud-est). 200 de militari britanici sunt pentru următoarele patru luni în țara noastră pentru misiuni de Poliție Aeriană Întărită. Este a cincea rotaţie în România a Forțelor Aeriene din Marea Britanie, pentru astfel de misiuni, după cele executate în anii 2017, 2018, 2021 și 2022.

Aeroportul Internațional Brașov urmează să își adauge o nouă facilitate, menită să susțină activitatea forțelor NATO. Responsabilii obiectivului, în parteneriat cu Grupul de luptă aliat de la Cincu, își propun să dezvolte înainte de luna mai a acestui an un port aerian de debarcare care să permită aterizarea unor aeronave militare de mari dimensiuni. Pentru prima dată de la înființarea misiunii Aigle în România, un avion militar de suport logistic a aterizat pe aeroportul din Brașov. Este vorba despre un Boeing C130 din dotarea forțelor armate franceze. Crearea noului port aerian de debarcare presupune anumite amenajări conforme cu provocările logistice actuale și are rolul de a reduce timpii de livrare. În prezent, militarii Grupului de luptă desfășurat la Cincu folosesc baza aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, aflată la o distanță de 10 ore de mers cu vehiculele militare.

Locțiitorul comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est și Senior Național Reprezentativ al armatei franceze în România, generalul de brigadă Loïc Girard, a efectuat o vizită de lucru la Cluj-Napoca . Generalul francez s-a întâlnit cu comandantul Diviziei 4 Infanterie, generalul-maior Bogdan Cernat, și cu generalul de brigadă Nicolae Oros, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte, unitate a armatei române cu care aliații francezi execută cu regularitate antrenamente în comun. Cei trei oficiali au analizat oportunitățile de creștere a nivelului de interoperabilitate între trupele române și cele franceze, prin exerciții de instruire executate de Grupul de Luptă NATO din România, care se află sub comandă franceză, și diferite structuri militare din țara noastră.

Militari români și străini din Unitatea de Integrare a Forţelor NATO din România și familiile lor s-au reunit, la București, în cadrul unui târg caritabil, organizat la sediul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a NATO. În cadrul unui bazar ad-hoc, militarii au vândut diverse obiecte confecționate de ei, iar sumele de bani adunate au fost donate organizației non-guvernamentale „Casa Bună”, care sprijină copii din familii sărace să meargă la școală și să-și termine studiile. La eveniment au participat și militari din cadrul Elementului de Comandă Înaintat al Brigăzii franceze, dislocat în capitală.

 

X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings