X

Noi aeronave pentru Centrul European de Instruire F-16 găzduit de România

avioane Flancul Estic 24 apr 2024 foto agentia media a armatei

Trei aeronave ale Forțelor Aeriene olandeze au ajuns săptămâna trecută la Centrul de Instruire F-16 de la Fetești. Cu una dintre ele a sosit în România și ministrul apărării din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren. Avioanele olandeze au fost întâmpinate în spațiul aerian românesc de două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene române. La bordul uneia dintre ele s-a aflat ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr. Aeronavele au aterizat în Baza 86 Aeriană de la Fetești, unde cei doi oficiali au discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre. În Centrul European de Pregătire sunt acum 8 aeronave F-16 olandeze folosite pentru instruirea piloților români și din țările aliate și partenere.

Pe de altă parte, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, s-a întâlnit cu militarii americani și români staționați în Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Kavalec a arătat că prezența militarilor americani în Baza de la Mihail Kogălniceanu reprezintă un simbol al agajamentului Statelor Unite față de securitatea României și a Alianței. ”Vizita mea este menită să sprijine eforturile României de modernizare a apărării, inclusiv aici, la baza de la Mihail Kogălniceanu care găzduiește un contingent mare de forțe americane, cel mai mare contingent din România”, a declarat Katleen Kavalec.

Tot în Baza de la Mihail Kogălniceanu au fost dislocate cinci aeronave Eurofighter ale Forțelor Aeriene spaniole și un detașament de circa 70 de militari pentru misiuni de supraveghere aeriană, după ce patru din cele șase avioane de luptă britanice aflate în țara noastră au fost repoziționate mai aproape de zona recentului atac cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului.

Un grup de militari aparținând Bazei 95 Aeriană de la Bacău (nord-est) împreună cu un detașament francez au participat la exercițiul VAMPIREX 24 desfășurat în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, județul Galați. Tehnica operată a fost reprezentată de aeronave IAR-330 SOCAT și o aeronavă EC-665 Tiger franceză, care au executat trageri în ținte terestre cu proiectile reactive nedirijate calibru 57 mm și trageri cu tunul de bord.

Tot săptămâna trecută, în poligonul Capu Midia din județul Constanța, a fost organizat un exercițiu tactic cu trageri reale în cadrul căruia Sistemul M-LIDS (Mobile-Low Integrated Defeat System), un sistem aerian antidronă, a fost integrat în manevrele militare desfășurate de Armatele României și SUA. Cu ajutorul acestui sistem soldații au reușit să identifice, să urmărească și să distrugă amenințările, folosind o combinație de război electronic și mitraliere de calibru mare, se arată într-un comunicat al  Ambasadei americane în România. Dislocarea sistemului aerian antidronă în România este foarte importantă, M-LIDS fiind cel mai nou sistem anti-drone dinarmata SUA care asigură contramăsuri de succes împotriva dronelor inamice.

În context, SEA SHIELD 24, cel mai mare exercițiu al Forțelor Navale Române din acest an, a ajuns duminică la final, după două săptămâni de acțiuni duse de peste 2.200 de militari, dintre care aproape 400 de militari străini, cu 135 de mijloace tehnice. Au fost vizate obiective de planificare și conducere a acțiunilor de luptă, de combatere a acțiunilor ilegale pe mare și fluviu, de control al traficului maritim și fluvial și de căutare și salvare pe mare, în conformitate cu standardele NATO și în contextul amenințărilor actuale de securitate din regiune.

 

Teodora Mazere

X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings