X

Anastasia Balta din Grecia

Anastasia Balta din Grecia, studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, președinta filialei din Iași a European Medical Students Association



Salut, ascultaţi Radio România Internaţional. Numele meu este Anastasia Balta, vin din Grecia, dintr-un mic oraş de lângă Kalamata şi sunt studentă în anul V la medicină generală la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.”



Anastasia Balta a demarat procesul online de înscriere la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași la scurt timp după încheierea liceului în Grecia natală, unde concurența la medicină la acel moment era foarte mare.


Am început să caut alte variante. Unele opţiuni la care mă gândeam erau Olanda, Germania, Republica Cehă, Bulgaria şi România. România părea a fi cea mai accesibilă în privinţa taxelor de şcolarizare şi a nivelului costurilor de trai, dar şi cea mai apropiată de cultura mea şi cu o educaţie de bună calitate.”



Șefă de grupă trei ani la rând la facultate, Anastasia Balta a organizat şi coordonat numeroase conferințe pe teme medicale. Dacă în anii de școală în Grecia, timpul liber şi-l petrecea cântând la chitară, înotând sau citind, în România, tânăra preferă să iasă cu prietenii sau să călătorească.


În Grecia nu călătorim foarte mult cu trenul, iar aici, în România, m-am bucurat să pot călători foarte mult cu trenul, am avut gratuitate ca studentă. Astfel am ajuns la munte, am văzut pentru prima oară zăpadă la Sibiu, la Braşov. M-am plimbat puţin şi prin oraşe mai mici de pe lângă Iaşi, cum ar fi Piatra-Neamţ sau Bacău. Am ajuns şi la Bucureşti, unde am vizitat Palatul Parlamentului, Casa Ceauşescu sau Muzeul Antipa.”



Admisă la programul de studii cu predare în limba engleză de la UMF Iași, Anastasia Balta vorbeşte puţin româna, pe care a învățat-o mai mult singură. Membră a Senatului Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” din Iași, este şi membră în comisia de ranking a acesteia, care se ocupă de promovarea instituției românești de învățământ în clasamente internaționale de specialitate.


UMF Iaşi a devenit o universitate din ce în ce mai bună în ultimii ani. Au fost inaugurate clădirea Nicolae Leon” şi Centrul de simulare Prof. Dr. Cristian Dragomir”, acesta din urmă fiind dotat cu echipamente speciale unde noi, studenții, putem exersa pe simulatoare tip manechin practici medicale specifice acordării de prim ajutor, auscultației sau anesteziologiei, precum şi altor specialități. Profesorii noştri dau dovadă de multă implicare, muncesc foarte mult şi fac tot posibilul să ne predea materiile în ciuda dificultăţilor cu care ne confruntăm din cauza condiţiilor pandemice. Referitor la colegii mei, mă bucur că am întâlnit atâtia oameni provenind din atîtea țări și culturi diferite, de la care am învățat lucruri noi despre religia sau gastronomia lor, despre felul diferit în care funcţionează guvernele sau universitățile lor. A fost într-adevăr o experiență care mi-a deschis ochii.”



Anastasia Balta s-a alăturat organizației europene a studenților mediciniști, European Medical Students Association, EMSA pe scurt, iar din toamna lui 2021 este președinta filialei ieșene a acesteia. A participat la conferințe și workshopuri găzduite de această asociație cu peste 150 de reprezentanțe în toată lumea, la târguri de carte sau la evenimente umanitare.


Acum două săptămâni am strâns mâncare, produse de igienă și haine, pe care le-am împărțit mai multor oameni fără adăpost din Gara Mare din Iași, i-am întrebat de ce ar mai avea nevoie pentru când vom reveni la ei. Îmi amintesc de o femeie fără adăpost care nu se simţea foarte bine, voia să meargă la spital, dar nu avea nici măcar un telefon pentru a putea suna la salvare. Am ajutat-o noi până la urmă, am chemat salvarea pentru ea. Acestea sunt tot felul de experiențe și întâmplări importante pentru mine. În timp ce noi suntem studenţi aici, în România, unde învăţăm și trăim, încercăm și să ajutăm România, să îi dăm ceva înapoi din tot ceea ce noi primim de la ea.”



Cardiologia îi place cel mai mult dintre toate specialitățile Anastasiei Balta, care a făcut și practică în acest domeniu în vara lui 2021 în Grecia, la Spitalul Hippokration din Atena.


Am de gând să mă întorc în Grecia și să lucrez acolo ca medic timp de un an până când îmi dau seama unde vreau să aplic pentru rezidențiat. Mă gândeam să merg în Suedia sau în Norvegia. M-am gândit și la România, dar aici trebuie să dai un examen de rezidențiat, care mie nu mi se pare neapărat necesar din moment ce ai absolvit deja o facultate de medicină. Sunt alte țări în care pentru a urma un rezidențiat e de ajuns doar să susții un interviu sau se ține cont de notele din facultate. Vreau să mă specializez în cardiologie, mă văd chiar lucrând în cardiologie intervențională. Mai mult, în viitor, mi-aș dori chiar să fac parte din aparatul administrativ al unui spital, iar dacă mi se va ivi o ocazie în acest sens, o voi accepta cu plăcere.



Revine la microfon la final cu câteva urări și mulțumiri aceeași Anastasia Balta din Grecia, studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.


Celor care se gândesc să studieze în România le recomand cu încredere să vină aici. Le recomand mai ales Iașiul, care are un loc aparte în inima mea, nu e un oraș foarte mare, există o comunitate internațională foarte bine închegată aici, oamenii sunt înțelegători, universitatea e foarte bună și prestigiul ei crește de la un an la altul. Vreau să mulțumesc și familiei mele că m-a sprijinit când am luat decizia de a studia peste hotare și că m-a ajutat să devin cine sunt astăzi. Le mulțumesc și prietenilor mei care mi-au fost alături în momentele mele mai grele. Nu e întotdeauna ușor la facultate, dar când te bucuri de sprijinul unei familii frumoase și al unor prieteni buni, poți depăși toate obstacolele.”




X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings