X

În Sibiu, cu mocănița

Mocanita din Sibiu foto facebook Asociatia Prietenii Mocanitei

Mergem azi în Transilvania și ne oprim în județul Sibiu. Vom face o călătorie cu mocănița, pe o cale ferată îngustă, îngrijită de voluntari, care unește polul turistic Sibiu de comunitățile rurale de pe Valea Hârtibaciului. Vom pătrunde într-o rezervație naturală, presărată din abundență cu faună sălbatică și floră deosebită, într-un peisaj rural pașnic, dominat din depărtare de crestele înzăpezite ale Carpaților. Linia ferată îngustă Sibiu-Agnita-Sighișoara este clasată ca monument istoric.

Din cei 64 de kilometri de cale ferată de mocăniță de pe Valea Hârtibaciului, până acum, au fost repuși în funcțiune de către voluntari cei șapte kilometri dintre gările Hosman și Cornățel. Aici, spune Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței, se organizează regulat curse cu locomotivă diesel, iar ocazional curse cu locomotivă cu abur.

„Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul sibiuagnitarailway.com. De fapt, de acolo se face rezervarea, pentru că biletul îl veți primi la îmbarcarea în tren, el fiind bilet de carton, cum se făcea o dată, care nu se poate trimite pe mail. Mai nou, se pot lua bilete și direct din gară. Din gară, plecăm către Valea Hârtibaciului, din capătul satului Cornățel. În prima parte a traseului, mergem în paralel cu drumul. Ne vor saluta oameni din mașini, unii chiar vor claxona. Apoi, drumul cotește și vom merge prin mijlocul văii, printre dealuri pline cu păduri de stejar, printre stâne de oi, cu Munții Carpați întotdeauna în dreapta noastră.”

Valea Hârtibaciului rămâne una dintre cele mai pitorești și mai puțin explorate zone din județul Sibiu. I se mai spune, pe bună dreptate, și Valea Verde. După ce traversăm două poduri, ajungem într-o zonă cu adevărat sălbatică, spune Mihai Blotor.

„Vedem acolo, de obicei, căprioare, porci mistreți. Am auzit că sunt și urși, dar încă nu i-am văzut din tren. Circulăm printr-o zonă de protecție naturală pentru păsări, a doua ca mărime din România, după Delta Dunării, o zonă Natura 2000. De obicei, vedem berze, egrete, stârcul cenușiu, acvila țipătoare mică și multe alte păsări mici. Avem afișe de informare în vagoanele mocăniței. Ajungem, apoi, în Gara Hosman. Gara în sine este la aproximativ un kilometru în afara satului, dar oferă o panoramă foarte frumoasă a acestuia, pe dreapta.

Putem vedea biserica fortificată, ridicată pe un deal în mijlocul satului, și Munții Făgăraș, de obicei înzăpeziți, în fundal. Este o imagine care promovează Transilvania sau chiar România în afișele internaționale. Așa veți recunoaște satul Hosman. La biserică, se pot se pot face vizite alături de ghizi specializați. Nici copiii nu se vor plictisi. Există o vânătoare de comori pentru copii. În sat mai există și moara veche. Este o moară cu o mașinărie care încă funcționează cu ulei, așa cum erau morile cândva, în anii 1900. Valea Hârtibaciului este plină de biserici fortificate. Aici au fost foarte mulți sași, iar fiecare comunitate avea biserica ei, diferită de altă biserică, toate cu ziduri de apărare împrejur. De exemplu, Alțâna, Nocrich, ar fi cele mai apropiate de stația finală a mocăniței.”

 

Cel mai mare eveniment și mai cunoscut de pe Valea Hârtibaciului este chiar în Hosman, la stația finală a mocăniței. Este festivalul de muzică Holzstock, care are loc, de obicei, în iulie sau august, în fiecare an. Atunci, mocănița face curse speciale pentru participanții la acel festival. Însă nu este singurul eveniment, spune Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței.

 

„Avem zilele satelor. Fiecare sat organizează atunci o paradă populară. Pe lângă acestea, există niște evenimente trecute cu vederea de noi, localnicii, dar care se pare că au foarte mare succes mai ales la turiștii străini: târgurile de animale, organizate în fiecare lună, în alt sat de pe vale. Străinii sunt foarte bucuroși să vadă toate animalele, toate uneltele și hamurile, de exemplu pentru cai, pentru trăsuri, care la ei sunt în muzeu, dar, la noi, au ocazia să le vadă în viața reală.”

 

Dacă doriți să vă bucurați de o plimbare cu adevărat specială cu mocăniță în Valea Hârtibaciului, programați-vă călătoria în perioada în care se organizează evenimentul Zilele Mocăniței.

„Este cel mai mare eveniment al nostru, pornit în 2015. A fost motivul nostru ca să aducem o locomotivă cu abur, fiindcă de obicei circulam cu diesel. L-am perpetuat, chiar dacă acum circulăm cu aburi și în alte perioade ale anului. „Zilele Mocăniței” rămâne mai cel mai mare și mai căutat eveniment al nostru, deoarece pe lângă călătoria cu trenul, mai avem tot felul de alte acțiuni, inclusiv pentru copii. Pentru adulți, pregătim spectacole de folclor. Am avut și piscină gonflabilă, la un moment dat, fiindcă era foarte cald afară.

Evenimentul „Zilele Mocăniței” are loc în fiecare lună septembrie, cam în ultimul weekend din vacanța școlară. Și anul acesta se va organiza. Vom circula cu locomotiva cu aburi și cu cinci vagoane de călători. Vor fi călătorii dus-întors cam de cinci ori pe zi prin glorioasa natură a începutului de toamnă de Valea Hârtibaciului, când se schimbă culorile și cred că e cel mai frumos anul timp.

La „Zilele Mocăniței” de anul trecut am avut inclusiv din Africa de Sud persoane care nu știau de „Zilele Mocăniței”, dar treceau cu bicicleta prin zonă. Am văzut un tren în gară și s-au oprit să-l ia. Au zis că a fost, până atunci, cea mai frumoasă aventură din toată drumeția lor de la dreapta la stânga României, pe bicicletă, pentru că a fost și atât de neașteptată. Noi nici nu ne promovăm mult, suntem un fel de comoară ascunsă a Transilvaniei. Multă dă de noi din întâmplare, iar, așa, experiența devine și mai plăcută.”

 

Am aflat de la Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței, că proiectul cel mai mare este acela de a prelungi traseul, pentru ca turiștii să ajungă la cât mai multe dintre comunitățile locale, încurajând, astfel, o dezvoltare sustenabilă a acestora. În plus, comunitățile s-au implicat și continuă să se implice pentru a contura un produs turistic complet. Anul trecut, în prețul biletului, erau incluse un tur ghidat al satului Hosman și al obiectivelor sale și vizite la producătorii locali de brânzeturi. Anul acesta se conturează un pachet integrat cu ferma-școală din Cornățel, unde copiii pot să învețe multe despre toate animalele care sunt într-o curte de la sat sau să se plimbe cu poneii.

 

Mocănița de pe Valea Hârtibaciului este singura mocăniță din România, funcțională, operată în întregime doar de voluntari. Sezonul 2024 va începe în prima parte a lunii aprilie.

Categories: Radio Tour
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings