X

Pregătiri pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene

Aeroport-Otopeni- sursa foto bucharest-airports

Aeroporturile din România finalizează pregătirile pentru intrarea în Spaţiul Schengen. România şi Bulgaria urmează să adere la Spațiul european de liberă circulaţie începând cu frontierele aeriene și maritime la 31 martie 2024.

Capacitatea de procesare a fost redusă temporar pentru implementarea fluxurilor Schengen/non-Schengen la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, cel mai mare din România. Astfel, porţile de control automat la frontieră au fost relocate de pe actualul flux de Plecări Internaţionale pe viitorul flux de Plecări non-Schengen. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a finalizat modernizarea echipamentelor de procesare a bagajelor de cală pe fluxul de plecări, pe zona ‘A’ de check-in. Fluxul dispune de 28 ghişee check-in, faţă de 26 iniţial, iar în final 6 dintre acestea vor fi configurate ca ghişee ‘self-service drop-off’, care permit pasagerului să-şi depună singur bagajul de cală. Sistemul are o capacitate de 1.150 bagaje pe oră. La finalul lucrărilor de investiţii, capacitatea de procesare va fi de 2.400 de bagaje pe oră.

Noul terminal de plecări externe al Aeroportului ‘Traian Vuia’ din Timişoara (vestul României) va fi dat în funcţiune odată cu intrarea României în Spaţiul Schengen pe cale aeriană, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Intrarea României în Schengen a condus la reoganizarea fluxurilor de plecări şi sosiri. Datorită scannerelor 3D pentru controlul bagajelor de mână, la Timişoara nu vor mai trebui scoase laptopurile şi lichidele din aceste bagaje. Noul terminal are o suprafaţă construită de 12.000 de metri pătraţi, 6 filtre de securitate, 18 ghişee check-in şi 6 porti de scanare automată a documentelor.

Şi noul terminal T4 de la Aeroportul Internaţional Iaşi devine operaţional de la 31 martie, când vor putea fi operate primele zboruri în Spaţiul Schengen. Îmbarcările pentru zborurile non-Schengen se vor face din terminalul T3. În terminalul T4 se vor efectua check-in-ul şi control de securitate atât pentru pasagerii care pleacă din terminalul T4, cât şi pentru cei care au zboruri din terminalul T3. Cele două terminale sunt conectate printr-un pasaj. Cu o suprafaţă de 32.000 de metri pătraţi şi o capacitate de procesare de 950 pasageri pe oră sau 3,5 milioane de pasageri pe an, T4 este al doilea terminal ca mărime din România. Terminalul are 7 porţi de îmbarcare, 20 ghişee de check-in, 8 sisteme self check-in.

În acelaşi timp, principalul aeroport regional din România, după numărul de pasageri, Aeroportul Internaţional ‘Avram Iancu’ din Cluj-Napoca are o nouă platformă pentru staţionarea aeronavelor, cu 4 locuri, realizată din fonduri europene, ceea ce oferă companiilor aeriene posibilitatea de a suplimenta frecvenţele de zbor sau de a introduce noi destinaţii. În 2024 se va finaliza extinderea terminalului plecări cu 7.200 de metri pătraţi. Acesta va fi adaptat pentru traficul Schengen şi non-Schengen.

X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings