X

Ştiri de pe piaţa asigurărilor din România

(foto: Tumisu / pixabay.com)

Piaţa de asigurări din România a crescut cu peste 10% în 2023, iar volumul de prime brute subscrise a depăşit 18 miliarde de lei, a afirmat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu.

 

Pe de altă parte, companiile de asigurări au achitat anul trecut despăgubiri de peste 169 milioane de lei  în baza asigurărilor pentru locuinţe, în creştere cu 63% faţă de valoarea achitată în 2022, a comunicat Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Peste 85% din valoarea acestor despăgubiri au fost plătite în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe, în creştere cu 44% faţă de 2022.

 

Anul 2023 a fost unul marcat de multe evenimente care au afectat inclusiv locuinţele noastre. Acest fapt este confirmat şi de despăgubirile plătite de companiile de asigurări, care au crescut. În context, este cu atât mai important să avem grijă de locuinţele noastre, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte-director general UNSAR. În România doar 1 din 10 locuitori este pregătit financiar în cazul unui dezastru, de aceea accesarea unei asigurări facultative ar trebui să fie o prioritate, consideră specialiştii în asigurări.

 

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie (denumită PAD). Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute. Asigurarea facultativă de locuinţă poate oferi garanţia reparării sau a înlocuirii bunurilor afectate în caz de dezastre naturale (cutremure, inundaţii sau alunecări de teren) sau de incendii, explozii, furtuni, spargeri de conducte, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice sau chiar ale panourilor fotovoltaice. O asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţei şi de nevoile individuale ale clienţilor, de exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.

 

În context, cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de asigurătorii din România în baza unei poliţe auto obligatorii RCA a fost de peste 5,6 milioane lei, fiind acordată pentru a acoperi prejudiciile rezultate dintr-un accident produs de o autoutilitară în Italia. Valoarea primelor 10 despăgubiri plătite în baza poliţelor obligatorii RCA în 2023 a fost de 34,7 milioane lei (aproape 7 milioane de euro), fiecare dintre aceste despăgubiri acoperind atât vătămări corporale, cât şi daune materiale.

 

Dauna medie plătită în baza poliţelor RCA a crescut semnificativ în 2023, cu peste 8%, ajungând la 10.750 lei. Asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza poliţelor RCA, de 4,2 miliarde lei  pentru aproximativ 292.000 dosare de daună.

 

În total, asigurătorii din România, membri ai UNSAR, plătesc despăgubiri de circa 1,8 miliarde euro pe an, ceea ce înseamnă 5,2 milioane euro pe zi calendaristică.

 

 

X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings