X

Iaşi

Teatrul National din Iasi foto Fane Baciu RRI

Continuăm prezentarea celor zece destinaţii votate în Top 10 „Destinații FIJET România 2024”, proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit. Mergem astăzi la Iaşi, destinaţie situată pe locul al 6-lea în acest top.

Având o populaţie de aproape 400 de mii de locuitori, Iaşi este unul dintre cle emai mari oraşe ale României. Atestat documentar în anul 1408, într-un document al domnitorului Moldovei, Alexandru cel Bun, Iaşiul a devenit în timp un important centru economic, mai ales după ce în anul 1565 domnitorul Alexandru Lăpuşneanu a decis să îi confere acestei aşezări statutul de capitală a Moldovei, statut care se va menţine până în 1862 când a avut loc unirea administrativă a principatelor Munteniei şi Moldovei. Destination Iaşi este organizaţia de Managemant al Destinaţiei care promovează acest important oraş al României, cu o importantă activitate universitară, culturală şi economică. În zona centrală a oraşului, vizitatorii găsesc multe obiective turistice, după cum subliniază preşedintele Destination Iaşi, Alexandru Popescu

„Iași-ul este dezvoltat pe o axă dinspre Grădina Botanică până la Palatul Culturii și acolo, în zona respectivă, sunt foarte multe obiective turistice condensate. Unul dintre cele mai importante, să zicem, palate din România ar fi Palatul Culturii, în care astăzi este Complexul Muzeal Moldova și însumă patru muzee plus expoziții temporare. Iar un alt obiectiv foarte important în Iași este Grădina Botanică, prima grădină botanică deschisă în România și cea mai mare. Se întinde pe o sută de hectare.”

 

Palatul Culturii a fost ridicat pe ruinele fostei Curţii Domneşti şi a fost inagurat la 11 octombrie 1925 de Regele României, Ferdinand I. Zona Palatului Culturii a fost amenajată în urmă cu circa 10 ani, când au fost construite clădiri de birouri şi un mall, considerat cel mai mare din această parte a României. Vizitatorii au ocazia de a admira multe clădiri reprezentative, inclusiv în cursul unor tururi pietonale ghidate şi, uneori, gratuite.

Preşedintele Destination Iaşi, Alexandru Popescu

„Noi avem în Iași clădiri foarte importante cu stil arhitectural Art Nouveau sau neoclasic. Palatul Culturii în sine este în stil arhitectural neogotic, proiectat de Ion Berindei, însă avem și Palatul Rozmovanu care un stil arhitectural neoclasic, sediul Primăriei de astăzi realizat de frații Freywald care, la momentul respectiv, lucrau și la Mitropolia Moldovei și a Bucovinei care este fix peste drum. Teatrul Național este o clădire foarte importantă și cu un stil deosebit, atât la exterior, cât și la interior. La interior are un stil rococo. Avem Palatul Universitar, la fel Casa Pogor. Casa Pogor este prima casă iluminată electric din Iași. Vasile Pogor, la momentul respectiv primar, și-a luat un generator și a iluminat Casa Pogor. Sunt foarte multe clădiri de importanță nu doar locală, ci națională.”

 

Tot în zona centrală a Iaşiului se află Catedrala Mitropolitană, precum şi Mănăstirea Trei Ierarhi, cu o biserică cu 30 de registre de motive decorative la exterior, care combină elemente turceşti, georgiene, arabe, persane, armene şi româneşti. Biserica a fost ridicată în anul 1639, în timpul domnitorului Lasile Lupu.

Preşedintele Destination Iaşi, Alexandru Popescu

„Vasile Lupu și-a dorit să fie cea mai frumoasă biserică din Moldova pentru că la momentul respectiv era construită special pentru Sfânta Parascheva. Urma să aducă pe sfânta în Iași și a fost construită în jurul raclei sfintei pentru că acolo avem chiar și o icoană în care se pune povestea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Şi chiar a stat acolo 200 de ani după care a fost mutată la Mitropolia nou construită.”

În Iaşi sunt şi multe zone verzi. Pe lângă Grădina Botanică, o semnificaţie deosebită are Parcul Copou, înfiinţat în prima jumătate a secolului al 19-lea. Aici se află Teiul lui Eminescu. Se spune că poetul naţional Mihai Eminescu care a locuit pentru un timp la Iaşi, obişnuia să vină aici pentru a-şi găsi inspiraţia. Acest tei multisecular, numit şi „copacul îndrăgostiţilor” este un simbol pentru oraşul Iaşi.

Categories: Vizitați România
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings