X

Cazanele Dunării

Cazanele Dunarii foto Stefan Baciu RRI

Cazanele Dunării reprezintă una dintre cele mai spectaculoase porțiuni ale cursului Dunării, de la izvor, din Germania și până la vârsarea în Marea Neagră. Înainte de construcţia barajului hidroenergetic de la Porţile de Fier, în anii 70 ai secolului trecut, fluviul curgea printre stâncile care ieşeau la suprafaţă, dând impresia de apa acestuia fierbe astfel încât această porţiune a primit numele de „Cazanele Dunării”. După umplerea lacului de acumulare, nivelul apei a ajuns până la pereţii stâncoşi şi astfel a apărut un defileu de peste 9 kilometri care poate fi parcurs uşor, la bordul unei bărci rapide.

În „Cazanele Dunării” sunt câteva puncte de interes turistic, cel mai vizibil fiind chipul lui Decebal, sculptat în stânca muntelui, o operă care are 55 de metri înălţime şi 25 de metri lăţime. Tot de la bordul ambarcaţiunii, pe malul sârbesc al Dunării poate fi văzută şi „Tabula Traiana”, o placă memorială din timpul împăratului Traian, pentru a marca victoria romanilor în războiul purtat împotriva dacilor, în anii 105 – 106.

Alin Subţire este antreprenor în domeniul turismului, iar una dintre activităţi o reprezintă plimbările cu bărcile cu motor în zona Cazanelor Dunării. „Defileul Cazanelor Dunării este cel mai spectaculos și datorită faptului că versanții coboară până în apă, mergând până la 768 de metri altitudine pe partea sârbească și peste 400 pe partea românească. Plecarea se face de la chipul lui Decebal, cel mai înalt monument din Europa, construit de Iosif Constantin Drăgan și care este punct de altracție al zonei. Ne urcăm în ambarcațiune, străbatem golful Mraconia, poposind în fața mănăstirii Mraconia care se poate vedea, este construită pe temelia unui vechi far de dirijare a circulației fluviale, un far care iată acuma prin mănăstire luminează și îndreaptă pe toți credincioșii, mai ales în această perioadă a Paștelui. Slujba este deosebită de Paști și invităm pe toată lumea să participe. Se organizează, atât din stradă cât și de pe apă se poate vedea, cred că este un lucru unic.”

Doar în luna aprilie şi la începutul lunii mai de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunăre poate fi admirată laleaua galbenă de Cazane (Tulipa hungarica – lat.), o specie care poate fi întâlnită numai pe versanţii muntelui Ciucaru Mare. Această specie protejată este monitorizată de specialiștii Parcului Natural Porţile de Fier, care au constatat că, în ultimii ani, aceasta și-a extins arealul. Alin Subţire a prezentat următoarea etapă a excursiei cu barca în defileul Cazanelor Dunării:

„Apoi mergem în golful Dubova, vechea vatră a satului Dubova până la construcția barajului de la Porțile de Fier. Odată cu construcția sa, nivelul apei ridicându-se, a inundat aproximativ 70-80% din sat, mutându-se întreg satul pe colină. Intrăm apoi în defileu, partea de sus a defileului Cazanele Mari, una din cele mai spactaculoase datorită faptului că șoseaua, drumul național 57, ocolește partea de sus a defileului, odată cu construcția barajului rămânând să poposim în fața Grotei Veterani, un vestigiu de trei-patru mii de ani, din neolitic, paleolitic mijlociu de fapt. În urmă cu 300 … 400 de ani aici era o garnizoană, grota fiind fortificată pe trei nivele. Dar cel mai spectaculos la Grota Veterani este în timpul solstițiului de vară, când o rază de soare coboară în grotă, iluminând-o. E una din cele mai spectaculoase momente pe care le-am trăit eu în această zonă. Apoi, urcând din nou în ambarcațiune, ajungem la Peștera Ponicova, o peșteră care străbate muntele dintr-o parte într-alta pe aproximativ un kilometru.”

Venind de pe apă, vizitatorii pot păşi în galerie şi apoi pot ieşi la şoseaua care urmează conturul malului românesc al Cazanelor Dunării. De menţionat este faptul că accesul vizitatorilor este restricţionat într-o galerie a peşterii Ponicova, pentru a nu deranja colonia de lilieci de aici. O plimbare cu barca în zona Cazanelor Dunării durează circa o oră.

Categories: Vizitați România
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings