X

Retrospectiva săptămânii 21.01 – 27.01.2024

Tensiuni sociale în an cvadruplu electoral

Protestele fermierilor şi transportatorilor români din ultimele zile – o piatră de moară pentru politicienii la Putere în acest an cu patru rânduri de alegeri – au determinat Guvernul de coaliție PSD-PNL să ia măsuri de sprijin, ca răspuns la revendicări. Măsurile au fost anunțate joi: crescătorilor de animale le vor fi acordate subvenţii ce vor ajunge la ei până la finalul lunii iunie. Totodată, Statul va acoperi, în acest an, un sfert din costurile agricultorilor cu motorina. Şi tot pentru fermieri, mai exact pentru cei afectaţi de secetă în 2023 și de comerțul cu cereale ieftine din Ucraina, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care le permite să-şi suspende plata ratelor la bănci, până când se redresează economic. În sprijinul şoferilor de TIR, este modificat cadrul legal, astfel încât să nu mai fie amendaţi pentru expirarea rovinietei, dacă timpii de aşteptare în vămi sunt mari.

Pe de altă parte, guvernanții au acceptat o creştere a salariilor din Sănătate, dar vor urma noi negocieri asupra procentului. Sindicatele, care au amenințat cu greva generală, cer o majorare de 20%, în timp ce Executivul ar înclina către 15%. În urma discuțiilor dintre premierul Marcel Ciolacu și lideri sindicali, s-a decis ajustarea schemelor de personal şi deblocarea de posturi în sistem în funcţie de necesităţi. Evaluarea necesarului va fi făcută săptămâna viitoare, la o nouă întâlnire la care vor fi invitaţi manageri de spitale şi ai centrelor spitaliceşti judeţene, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţi ai ministerelor cu atribuţii în domeniu.

Drogurile în vizor

Țările Uniunii Europene ar trebui să se concentreze pe lupta împotriva traficului de droguri în porturi grație unei baze mai bine integrate la nivel internaţional, a declarat, joi, la Bruxelles, ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, la Consiliul informal Justiţie şi Afaceri Interne. Traficanţii lucrează în reţele. Și noi ar trebui să ne organizăm la fel. – a punctat oficialul, care, cu o zi înainte, a participat la Anvers, tot în Belgia, la crearea Alianţei Europene a Porturilor, prin care Comisia, statele membre şi parteneri privaţi încearcă să lupte împotriva comerțului de stupefiante. În UE, aproape 70% din capturile de droguri se fac în porturi, iar uriașul port Anvers este principalul punct de intrare a cocainei din America Latină pe continentul european. Succesele obţinute împotriva criminalilor într-un singur port nu vor face decât să-i îndrepte spre alte porturi, a atras, însă, atenția comisarul european pentru afaceri Interne, Ylva Johansson. România şi Portul Constanţa de la Marea Neagră sunt parteneri în acest proiect – Alianţa Europeană a Porturilor. Bucureștiul a luat măsuri importante împotriva traficului de droguri şi intenţionează să continue pe acelaşi drum, le-a spus Cătălin Predoiu omologilor din Uniunea Europeană, promițând că România va fi în prima linie a acestei lupte.

Demisie la nivel înalt în Republica Moldova

La o zi după ce s-a aflat în vizită la București, ministrul de Externe al Republicii Moldova românofone, Nicu Popescu, şi-a anunţat, miercuri, demisia. El a declarat că şi-a îndeplinit obiectivul fixat când a fost numit, dar că are nevoie de o pauză. Printre realizările celor peste doi ani de mandat, Nicu Popescu a evidenţiat o anumită vizibilitate a Republicii Moldova pe plan internaţional şi dinamizarea relaţiilor cu partenerii externi, obţinerea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022 şi, apoi, deschiderea negocierilor în decembrie 2023. Acestea, în pofida agresiunii ruse în Ucraina vecină, care a afectat economic şi energetic Republica, precum şi a încercărilor de destabilizare din partea Moscovei. În urma demisiei lui Nicu Popescu, actualul Minister al Afacerilor Externe şi Integrării Europene va fi divizat în Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Integrării Europene. Portofoliul la Externe va fi preluat de Mihai Popşoi, acum vicepreşedinte al Parlamentului. Acesta a avut, deja, o primă discuţie telefonică cu șefa diplomației de la București, Luminiţa Odobescu, care l-a invitat să facă o vizită în România. Cât despre Nicu Popescu, acesta ar putea să devină negociatorul-şef al Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Ziua Unirii Principatelor Române

Românii au marcat, pe 24 Ianuarie, Unirea Principatelor Române din 1859. Realizat sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, actul de voință politică de acum 165 de ani al principatelor Moldova și Țara Românească de a se uni a reprezentat prima etapă în crearea statului unitar român modern. Și anul acesta, cu prilejul Unirii Principatelor, în marile oraşe ale ţării au avut loc ceremonii militare şi religioase, spectacole şi expoziţii. La Bucureşti, într-un discurs, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că aniversarea Unirii Principatelor nu este doar un moment retrospectiv, ci şi o oportunitate de a proiecta un viitor mai bun pentru naţiune. Iar premierul Marcel Ciolacu a afirmat că, la 165 de ani de când românii şi-au unit eforturile şi au pus bazele statului naţional, unitar şi democratic, România a intrat într-o nouă etapă a modernizării sale, care îi va permite să se dezvolte şi să crească la adevăratul său potenţial


https://api.soundcloud.com/tracks/1728259290

RadioRomaniaInternational · EVENIMENT TOP – 27.01.2024
Categories: Eveniment Top
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings