X

Discuţii privind energia

Gaze-Energie-magnascan-pixabay-com

Prețurile mari ale energiei grevează serios bugetele românilor, nevoiți să facă față celor mai mari costuri din Uniunea Europeană. În timp ce în Spania și Portugalia, de exemplu, care au investit masiv în surse de producție a energiei verzi, prețurile energiei au ajuns la doar 1 euro/MWh, nivelul este de 69 euro/MWh în România, unde în mixul energetic sursele tradiționale de energie, mult mai costisitoare și poluante, ocupă încă un rol sporit. Aceasta, deși țara are capacitatea și toate resursele pentru a face tranziția cât mai repede către energie regenerabilă și pentru a deveni 100% verde.

Decidenții de la București iau în calcul toate aceste aspecte, iar în ecuația energetică un loc important este ocupat inclusiv de energia nucleară. România va dezvolta două unităţi suplimentare la Centrala Nucleară de la Cernavodă şi are în curs lucrări pentru prelungirea duratei de viaţă a uneia dintre unităţile existente. România are un trecut de succes când vine vorba despre energia nucleară, iar Centrala de la Cernavodă este una dintre centralele nucleare cu cei mai buni factori de capacitate din lume şi cu un trecut impecabil în ceea ce priveşte siguranţa.

Aprecierea îi aparține directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, aflat în aceste zile la București, unde a avut discuții cu premierul Marcel Ciolacu, cu șefa diplomației Luminița Odobescu și cu ministrul energiei Sebastian Burduja. Discuții centrate pe colaborarea strânsă între România şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică în dezvoltarea programului nuclear civil şi pe perspectivele de aprofundare a cooperării în domeniul energiei. Directorul general al Agenției a evidenţiat profilul internaţional al României şi politica sa nucleară responsabilă şi recunoscută în plan internaţional.

De asemenea, a subliniat investiţiile notabile ale României în dezvoltarea programului său nuclear, inclusiv implementarea noilor tehnologii în domeniul energiei nucleare, ce vizează instalarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMRs) în România.
Deocamdată, raportându-se la ceea ce există în prezent, ministrul de resort Sebastian Burduja dă totuși vești bune românilor – estimează că de luna viitoare preţurile vor scădea, mai ales la gazele naturale: “Pentru foarte mulţi români, mai ales pe gaze, cu siguranţă vor exista scăderi, pe care le vor constata de luna viitoare, iar la energie electrică, mai ales pentru cei care au un plafon mai mare, cel de 1,3 lei pe kilowatt-oră, care este peste plafonul pe care îl vedem în momentul ăsta pe piaţă. Aşa cum ştiţi însă, un furnizor nu cumpără toată cantitatea de energie electrică de care are nevoie doar de pe piaţă.”
Are contracte pe termen mai lung, are contracte bilaterale, are tot felul de alte aranjamente financiare care duc la un preţ mediu lunar, a precizat ministrul.

https://api.soundcloud.com/tracks/1796788507

Categories: În actualitate
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings