X

Muncind în România – 16.04.2024

Rata şomajului în capitala României a fost de 0,84% în martie, în scădere cu 0,01 puncte procentuale faţă de cea consemnată în februarie, transmite Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti. Instituţia arată că, la sfârşitul lunii martie, în evidenţele sale erau înregistraţi 10.611 şomeri, din care 6.176 femei. Din totalul şomerilor, 1.750 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj. În ceea ce priveşte structura în funcţie de vârstă, cei mai mulţi someri, 2.690, au vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani. Totodată, şomerii cu studii liceale au ponderea cea mai mare din total, respectiv 32,69%. În prezent, în Bucureşti sunt disponibile 9.525 de locuri de muncă.

 

Între 25 şi 30% din locurile de muncă înregistrate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita, în centrul României, se ocupă greu din cauza lipsei lucrătorilor calificaţi, a declarat şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul acestei instituţii, Jano Edit. Domeniile în care nu se găseşte forţă de muncă şi sunt posturi care rămân vacante mai multe luni sunt comerţul, serviciile, construcţiile sau transporturile rutiere de mărfuri.

Şefa AJOFM Harghita a mai spus că Agenţia nu poate organiza cursuri de calificare pentru şoferi, o meserie foarte căutată, dar încearcă să organizeze cursuri în domeniul construcţiilor, fără prea mult succes, din cauza mentalităţii şomerilor bărbaţi, care sunt convinşi cu greu că a avea o calificare este un atu pe piaţa forţei de muncă. Jano Edit a mai spus că în meseriile unde sunt cele mai căutate locuri de muncă există şi fluctuaţia cea mai mare de personal, întrucât mulţi oameni rămân puţin timp la firmele la care se angajează şi apoi pleacă în căutarea unui venit mai bun. În luna martie, numărul locurilor de muncă anunţate la AJOFM Harghita a fost de 991, iar în februarie a fost de 1000. Datele statistice mai arată că în martie au fost angajate 319 persoane aflate în evidenţa Agenţiei, în vreme ce în februarie au fost 310 angajări.

 

Inspectorii de muncă au aplicat 30 de amenzi în valoare de peste 240.000 de lei (circa 48.200 de euro) în urma controalelor efectuate în perioada 1-6 aprilie, a transmis Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, în sud-vestul României. Potrivit sursei citate, în intervalul menţionat au fost efectuate 34 de controale care au vizat atât domeniul relaţiilor de muncă, cât şi cel al securităţii şi sănătăţii în muncă. Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost primirea la muncă a unor persoane fără încheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă şi lipsa evidenţei orelor prestate zilnic de salariaţi. De asemenea, cele mai întâlnite deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost nepurtarea echipamentului individual de protecţie şi neefectuarea instruirii lucrătorilor.

 

Peste 42.800 de locuri de muncă sunt vacante în România, conform Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cele mai multe job-uri oferite sunt agent de securitate (2.650), curier (2.082) şi lucrător comercial (2.065). Totodată, sunt căutaţi 1.923 de muncitori necalificaţi la asamblarea și montarea pieselor, 1.770 de manipulanţi de mărfuri, 1.722 de muncitori necalificaţi la demolarea clădirilor, 824 de sudori, 791 de ajutoare de bucătar şi 703 de muncitori necalificţi la întreținerea de drumuri, șosele, poduri şi baraje. Agenţia precizează că baza de date este actualizată în timp real în funcție de job-urile declarate de angajatori şi de valabilitatea acestora. Oferta completă la nivel naţional poate fi accesată pe site-ul anofm.ro.

 

 

X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings