Numărul persoanelor fără un loc de muncă s-a majorat uşor în România, în luna august. Creşterea cu 0,1 procente a şomajului, indică, însă, o încetinire a activităţii economice şi constituie o atenţionare pentru guvernanţi.
România devine tot mai atractivă pentru lucrătorii străini, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Ţările de origine din care provin majoritatea muncitorilor străini sunt Nepal, Turcia, Italia, Republica Moldova, Sri Lanka şi India.
Managerii din România estimează o creştere moderată a activităţii în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii cel puţin până în luna octombrie.
Numărul locurilor de muncă vacante în România în al doilea trimestru din acest an a fost de 34.500, în scădere cu 500 faţă de trimestrul anterior şi cu 4.900 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, transmite Institutul Naţional de Statistică.
Salariul minim pe economie a crescut în România, la 1 iulie, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, iar numărul beneficiarilor este estimat la peste 1,8 milioane de angajaţi.
Proiectul de lege privind introducerea salariului minim european în România se află săptămâna aceasta în atenţia Guvernului de la Bucureşti.
Rata şomajului în capitala României a fost de 0,84% în martie, în scădere cu 0,01 puncte procentuale faţă de cea consemnată în februarie, transmite Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti.