X

Românii care au muncit în străinătate pot beneficia de pensie

Foto: pixabay.com

Românii care au muncit în străinătate pot beneficia de pensie pentru anii respectivi. Pentru asta trebuie să depună o cerere la casa de pensii în țara în care locuiesc sau în ultima țară în care au lucrat. În cazul în care nu au lucrat niciodată în țara în care locuiesc, aceasta va înainta cererea depusă către țara în care au lucrat ultima dată, potrivit europa.eu.

Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-au plătit în toate țările în care au lucrat.

În unele țări, casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. Dacă nu primesc formularul, trebuie să contacteze casa de pensii pentru a vedea dacă îl va trimite automat.

Se recomandă să fie cerute informații cu cel puțin şase luni înainte de pensionare, deoarece procedura de acordare a pensiei poate dura mai mult dacă sunt implicate mai multe țări.


Documente necesare

Este posibil ca documentele necesare să difere de la o țară la alta. În general, trebuie furnizate coordonatele bancare ale solicitantului, precum și un document de identificare. Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a UE la alta.

Solicitantul poate primi pensia de stat din țara în care locuiești/țara în care a lucrat ultima dată doar din momentul în care acesta a împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară. De asemenea, dacă a dobândit drepturi de pensie și în alte țări, va putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care va împlini vârsta legală de pensionare din țările respective.

Cum se calculează pensia?

Casele de pensii din fiecare țară din UE în care a lucrat solicitantul vor analiza contribuțiile pe care le-a plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări. Fiecare țară calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ținând cont de toate perioadele în care acesta a lucrat în orice țară din UE.

Pentru aceasta, cumulează perioadele în care a lucrat în toate țările din UE și stabilește pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să i-o plătească dacă toate contribuțiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata.

Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă ( prestație pro-rata).

Mai multe informații aici.

X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings