X

Grădina Botanică „A. Borza” din Cluj Napoca

Sursa foto: fb.com / Grădina Botanică "Alexandru Borza" Cluj-Napoca Universitatea Babeș-Bolyai

Astăzi ne propunem să ne bucurăm de primăvară într-una dintre cele mai renumite grădini botanice din ţară. Mergem, aşadar, la Cluj Napoca, unde Mihai Puşcaş, directorul Grădinii Botanice “Alexandru Borza”, Universitatea Babeș-Bolyai, ne-a întâmpinat spunându-ne de ce merită să alegem acest obiectiv spre vizitare:

 

“Anul acesta primăvara a venit mai devreme. Toată natura este într-o explozie de culoare. De ce acuma la Cluj? Pentru că aici avem una dintre cele mai diversificate colecţii, de exemplu, de bulboase, care poate să fie vizitată de către publicul larg. Avem peste 200 de varietăţi de lalele în acelaşi loc, care pot să fie văzute. E o diversitate de forme şi culori foarte mare. Mirosul (n.r. e deosebit), pentru că avem şi foarte multe rânduri de zambile şi apoi o serie de alte plante cu bulbi, în toamnă fiind plantaţi circa 40 de mii de bulbi şi acum toţi aceştia sunt la înflorire maximă.”

 

Liliacul a început şi el să înflorească dezvăluind diferite forme şi culori ne-a mai spus interlocutorul nostru, care a recunoscut că vorbim despre o grădină botanică apreciată şi ca obiectiv turistic. Mihai Puşcaş:

 

”Noi suntem o subunitate a Universităţii Babeș-Bolyai, ne place să credem că suntem în primul rând o unitate de cercetare, de educare, pentru că aici îşi fac stagiile studenţii. Dar, într-adevăr, de o sută de ani, la anul vom sărbători o sută de ani de la deschiderea grădinii botanice şi înspre public, suntem mândri să fim printre cele mai apreciate Grădini Botanice din România. Într-adevăr, am primit un titlu, Best of the Best, pe TripAdvisor, care este cea mai mare platformă turistică mondială. Ca top de destinaţie suntem cred în jur de 30 şi ceva la nivel naţional din peste 5000 de destinaţii, în Transilvania, probabil, pe locul 17, ceea ce înseamnă că regiunea noastră, Clujul, este principala destinaţie. Toate acestea sunt bazate pe feedback‑urile pozitive ale celor care ne trec pragul.”

 

Cu o suprafata de 7,5 kilometri de alei, Grădina Botanică “Alexandru Borza” din Cluj îşi tentează vizitatorii cu peste 10.000 de specii de plante.

 

Ce atrage aici ne-a spus tot Mihai Puşcaş, directorul Grădinii Botanice “Alexandru Borza”, Universitatea Babeș-Bolyai: “Atrage, cred, că este un ansamblu armonios conceput de către profesorul Borza, cel care a înfiinţat această Grădină Botanică, şi diversitatea temelor pe care le propune. Avem un sector ornamental,  în care există plante care sunt cultivate pentru valenţele lor decorative, rapid, după aceea, putem face o excursie în întreaga lume,  mergând din Extremul Orient, America de Nord, până în regiunile tropicale ale globului. Apoi avem partea de conservare foarte vizionară atunci când a fost propusă de către profesorul Borza; avem flora şi vegetaţia României, la un loc, unde putem să vedem principalele tipuri de păduri, principalele tipuri de pajişti, plantele de munte şi, bineînţeles, cu un rol foarte important în conservarea biodiversităţii care se găseşte în natura din România. Avem multe specii de plante, care sunt ori endemice, adică sunt localizate  doar  în munţii Carpaţi sau pe teritoriul României, sau care sunt foarte periclitate.”

 

Printre cele mai îndrăgite locuri se numără Grădina Japoneză, care a fost concepută în stilul tradiţional “gyō nō niwa”. Trecând prin poarta sacră japoneză “tori” şi peste micul pod din piatră, se ajunge la o insuliţă care adăposeşte o graţioasă ceainărie. Din acest loc se pot admira arbori, arbuşti şi plante specifice florei din Japonia şi China.

 

Cei interesaţi de trecutul românilor ca popor latin, pot petrece timp de calitate în Grădina Romană, loc cu deosebită încărcătură istorică. Aceasta adăposteşte statuia zeiţei Ceres, zeiţa agriculturii la romani, două sarcoface romane, descoperite în cimitirul vechiului oraş Napoca, precum şi numeroase specii de plante a căror denumire confirmă originea latină a limbii române.

 

Am mai aflat că tetaţiilor de aici li se adaugă sere cu plante exotice, dar şi plante cu sezon de înflorire cât mai larg, astfel încât o vizită la Grădina Botanică “Alexandru Borza” din Cluj Napoca să fie o bucurie în orice anotimp.

 

 

Categories: Vizitați România
X

Headline

You can control the ways in which we improve and personalize your experience. Please choose whether you wish to allow the following:

Privacy Settings