România, flancul estic – 06.03.2024
Militarii americani staționați în Baza Mihail Kogălniceanu s-au antrenat, timp de o săptămână, în poligonul Cincu din județul Brașov.
Agenția Media a Armatei, 06.03.2024, 12:30
Militarii americani staționați în Baza Mihail Kogălniceanu s-au antrenat, timp de o săptămână, în poligonul Cincu din județul Brașov. Aceștia aparțin Diviziei 101 Aeropurtate și au simulat infiltrarea în zonele controlate de inamici folosind elicoptere Black Hawk pentru desantul în zonele de antrenament. Este al treilea exercițiu de acest gen la care participă de când sunt în România. „Forţele terestre române au avut amabilitatea să ne lase să ne antrenăm în poligonul lor. Avem trageri cu echipe de 9-10 militari, care se infiltrează aici, în acest complex, în condiţii de trageri reale şi fac diferite manevre, se antrenează. Am văzut zilele acestea cum oamenii progresează. Se descurcă mult mai bine cu echipamentul pe care-l au, folosindu-se de acest teren și de aceste condiţii” a declarat căpitanul Joseph Palazini, din Divizia 101 Aeropurtată. Câteva mii de soldați americani sunt prezenți permanent în bazele românești ca să întărească apărarea flancului estic al Alianței Nord-Atlantice. De la începerea invaziei ruse din Ucraina, Statele Unite au ajuns la cea de-a treia rotație de 9 luni în România.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit cu omologul său din Republica Macedonia de Nord, generalul-locotenent Vasko Gjurchinovski, care s-a aflat, în zilele de 26 și 27 februarie, în vizită oficială în țara noastră. Discuțiile au vizat situația de securitate, cu accent pe regiunea Balcanilor de Vest și pe flancul estic al NATO, intensificarea colaborării în format bilateral și aliat, precum și în cadrul inițiativelor regionale. Șeful Apărării a evidențiat contribuția celor trei rotații ale militarilor macedoneni la Brigada Multinațională de Sud-Est. „Pregătirea în comun, precum și participarea la misiuni NATO și UE consolidează parteneriatul dintre cele două armate, crește nivelul de instruire și interoperabilitatea. Am identificat oportunități noi de cooperare, care se subscriu priorităților de menținere a stabilității în Balcanii de Vest, și de întărire a posturii aliate de descurajare și apărare în contextul crizei de securitate generate de războiul din Ucraina”, a spus generalul Gheorghiță Vlad.
Programul șefului Apărării din Republica Macedonia de Nord a inclus vizite la unități din compunerea Brigăzii Multinaționale de Sud-Est. La ceremonia organizată la Batalionul 1 Infanterie Olt din Caracal, unitatea de dislocare a contingentului macedonean, au fost înmânate distincții onorifice unor militari români și macedoneni. Totodată, membrii delegației s-au întâlnit cu militarii contingentului macedonean și au vizitat cazarma si facilităţile puse la dispoziţia acestora. Generalul Gjurchinovski a mulțumit pentru sprijinul oferit de militarii români în programul de instruire din țara noastră și a declarat: „În calitate de comandant nu poți simți o satisfacție mai mare decât să asiști la progresele făcute încă de la început. Pentru noi, militarii Republicii Macedonia de Nord, să luăm parte la aceste activități înseamnă mult, chiar dacă suntem doar un pluton de 34 de militari. Națiunea noastră trebuie să înceapă de undeva și mulțumită partenerilor și aliaților noștri, construim o forță mai puternică, bazându-ne pe lecțiile învățate și îmbunatățind doctrinele și conceptele naționale.”
Constantin Herțanu