Dronele ilegale pot fi doborâte
Dronele care pătrund ilegal în spaţiul aerian românesc vor putea fi anihilate.

Bogdan Matei, 20.05.2025, 12:30
Aflat pe final de mandat, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a promulgat, luni, două legi despre care iniţiatorii şi experţii spun că sunt în măsură să consolideze capacitatea de apărare a ţării şi să descurajeze ameninţările. Una dintre legi reglementează desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiunilor militare pe teritoriul statului român, atunci când nu este instituită starea de urgenţă, de asediu, de mobilizare ori de război.
Actul normativ prevede că structuri desemnate din Armata României, în funcţie de necesităţile operaţionale, vor putea fi transferate pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate, în relaţie cu comandantul forţelor armate străine care conduce o operaţie militară pe teritoriul naţional.
La rândul său, legea privind controlul utilizării spaţiului aerian stabileşte autorităţile şi instituţiile care au competenţe în luarea măsurilor de prevenire şi contracarare a utilizării acestuia de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord şi alte vehicule aeriene.
Astfel, afirmă tot specialiştii, se va crea un nou cadru de cooperare şi coordonare, ce va conduce la creşterea siguranţei şi securităţii aviaţiei. Noul act legsilativ a devenit necesar după ce pe teritoriul României au începu să cadă drone lansate de armata rusă de invazie contra Ucrainei vecine. Ţinta ruşilor era, cu predilecţie, infrastructura portuară de la Dunăre, crucială pentru exportul de cereale ucrainene către piețele lumii.
De când a început războiul, locuitorii din Delta Dunării au fost de nenumărate ori treziţi, în toiul nopţii, de mesaje RO-ALERT care-i atenţionau în legătură cu posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul României. O dată, zgomotul exploziilor din portul Reni s-a auzit şi la Galaţi, oraș românesc aflat la circa 20 de kilometri distanţă, în linie dreaptă. Oamenii au crezut iniţial că este vorba despre exerciţii militare desfăşurate în Poligonul de instruire şi antrenament al NATO, din comuna învecinată Smârdan.
Diplomaţia de la Bucureşti condamna ferm atunci „atacurile repetate ale Rusiei împotriva oamenilor nevinovați și a infrastructurii civile, inclusiv împotriva silozurilor de cereale din porturile ucrainene”, şi conchidea că, „prin aceste încălcări flagrante ale dreptului internațional, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară și a navigației pe Marea Neagră”.
Preşedinţia şi guvernul român acuzau, de asemenea, intenţia Rusiei de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, ceea ce destabilizează grav securitatea alimentară mondială. Porturile fluviale Izmail şi Reni sunt în sudul Basarabiei, teritoriu românesc anexat de Uniunea Sovietică stalinistă în 1940, în urma unui ultimatum, și preluat de Ucraina independentă în 1991, ca stat succesor.