Noua strategie UE pentru regiunea Mării Negre
Uniunea Europeană a prezentat o nouă strategie pentru o regiune stabilă și sigură a Mării Negre. Aceasta își propune să stimuleze conexiunile și creșterea economică, prin conectarea Europei cu Caucazul de Sud, Asia Centrală și nu numai.

Laurențiu Văduva, 04.06.2025, 10:09
Marea Neagră este o poartă esențială care leagă Europa, Caucazul de Sud, Asia Centrală și Mediterana. Stabilitatea acestei regiuni este crucială pentru comerțul internațional, securitatea alimentară, stabilitatea geopolitică şi securitatea energetică.
Invazia Rusiei în Ucraina a destabilizat grav regiunea Mării Negre, întărind urgența rolului și sprijinului UE în regiune.
În cadrul strategiei sale, Uniunea va consolida cooperarea cu Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Turcia, Armenia și Azerbaidjanul și va continua cooperarea regională în domeniul conectivității.
Colaborarea cu regiunea Mării Negre va fi structurată pe trei piloni:
– consolidarea securității şi stabilității;
– creșterea economică;
– protecția mediului şi pregătirea pentru schimbările climatice, inclusiv protecţia civilă.
Pentru acestea, împreună cu partenerii săi din regiune, UE va implementa trei inițiative:
– prima: înființarea unui Centru de securitate maritimă la Marea Neagră, care va consolida siguranța și securitatea maritimă şi va proteja infrastructura maritimă şi mediul marin. De asemenea, va întări cooperarea regională în domeniul deminării și va aborda riscurile de mediu și siguranță maritimă;
– apoi va exista o Agendă de Conectivitate dedicată – aliniată cu Rețelele Transeuropene extinse – care va dezvolta rețelele de transport, energie și pe cele digitale, pentru a valorifica potențialul regiunii Mării Negre ca un coridor care leagă Europa de Asia Centrală prin Caucazul de Sud;
– al treilea pilon constă în întărirea gradului de pregătire al comunităților costiere și al sectoarelor economiei albastre, pentru a permite țărilor de la Marea Neagră să abordeze daunele de mediu legate de război, să răspundă riscurilor climatice și să profite de oportunitățile de creştere economică.
Strategia Uniunii Europene pentru Marea Neagră va reuni mai multe instrumente și politici comunitare, mobilizând investiții în conformitate cu Strategiile “Global Gateway” și “Team Europe” – adică instituțiile UE în cooperare cu statele membre, precum și instituțiile financiare europene.
De asemenea, Uniunea va îndruma partenerii interesați de integrare prin consolidarea statului de drept, accelerarea reformelor, alinierea la politica externă și de securitate comună și integrarea lor treptată în piața unică europeană.