Comisia îmbunătățește protecția lucrătorilor cu noi limite de expunere la substanțe chimice
Comisia Europeană propune consolidarea protecției lucrătorilor împotriva substanțelor chimice periculoase, cu scopul de a preveni îmbolnăvirile de cancer şi alte afecţiuni.

Mira Gomboș, 23.07.2025, 09:48
Comisia Europeană îşi propune ca în următorii 40 de ani să fie prevenite mii de cazuri de cancer pulmonar și alte afecţiuni ale ficatului și rinichilor. În cea de-a șasea revizuire a Directivei privind substanțele cancerigene, mutagene și toxice pentru reproducere, executivul comunitar recomandă stabilirea unor limite de expunere pentru cobalt și compușii anorganici ai cobaltului, hidrocarburile aromatice policiclice şi fumul de sudură. Aceste noi măsuri ar putea economisi până la 1,16 miliarde de euro în costuri de asistență medicală și ar putea îmbunătăți semnificativ calitatea vieții lucrătorilor și a familiilor acestora.
Revizuirea reflectă cele mai recente date științifice și beneficiază de contribuția Comitetului consultativ pentru securitate și sănătate la locul de muncă, compus din reprezentanți ai lucrătorilor, angajatorilor și guvernelor.
Cobaltul și compușii anorganici sunt frecvent utilizați în producția de baterii, în special pentru vehiculele electrice, și în procesele de fabricație a magneților și a metalelor dure, iar particulele lor pot fi inhalate prin nas și gură, ajungând adânc în plămâni.
Hidrocarburile aromatice policiclice se găsesc de obicei în producția de oțel, fier și aluminiu și sunt prezente și în fumul de sudură.
1,4-dioxan este o substanţă frecvent utilizată ca solvent în producția chimică și textilă, precum și în detergenții de uz casnic.
Pe lângă stabilirea unor limite de expunere la aceste substanţe, Comisia propune „notații”, care avertizează angajatorii și lucrătorii cu privire la posibila contaminare prin piele sau prin alte mijloace și indică situațiile în care sunt necesare măsuri suplimentare de protecție.
Vaporii de sudură pot conține substanțe nocive precum compușii de crom, nichel și cadmiu, care sunt clasificați drept cancerigeni. Propunerea Comisiei va fi discutată acum de Parlamentul European și de Consiliu. Odată adoptată, statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională.