Fraude și potențiale probleme de siguranță în ceea ce privește scorțișoara comercializată pe piața UE
Scorțișoara se numără printre cele mai mult importate cinci condimente în Uniunea Europeană, după ghimbir, boia, piper și curcuma. Cum se estimează că cererea va fi în creştere, acest condiment reprezintă o țintă atractivă pentru falsificatori.

Mira Gomboș, 29.09.2025, 08:57
Oamenii de știință de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene au utilizat patru metode inovatoare de screening pentru a detecta și identifica posibile practici frauduloase în domeniul plantelor medicinale şi condimentelor.
După ce au analizat peste 100 de probe de scorţişoară din zece ţări ale Uniunii Europene şi din Serbia, Regatul Unit şi Sri Lanka, s-a constatat că în cele mai multe cazuri de contrafacere, scorţişoara fusese înlocuită cu cassia, o alternativă mai ieftină și mai puțin aromată.
Astfel, peste 66 % din probele analizate nu îndeplineau standardele internaționale de calitate, nu erau conforme cu legislația UE privind siguranța alimentară, erau suspectate de fraudă sau depășeau potențial limitele legale de cumarină, un compus aromatic natural prezent în cassia și în alte plante, cu potențial toxic pentru ficat.
Rezultatele anchetei pot ajuta comunitatea științifică și factorii de decizie să stabilească valori-prag pentru diferitele componente ale scorțișoarei și să definească în ce condiţii o probă trebuie considerată suspectă. Acest lucru va permite o supraveghere mai detaliată și va ajuta autoritățile competente să ia măsuri.
Există două tipuri botanice principale de scorțișoară: scorțișoara de Ceylon, originară din Sri Lanka, și Cassia, originară din Myanmar, o alternativă mai ieftină și de calitate inferioară, cu gust mai puternic, care conține în mod natural cumarină. În funcție de piață, ambele tipuri pot fi adesea etichetate simplu ca „scorțișoară”, ceea ce poate duce la confuzie.
Studiile ştiinţifice au relevat că până la 9% din probele etichetate ca scorțișoară de Ceylon erau în totalitate sau parțial înlocuite cu scorțișoară Cassia.
Într-un procent ridicat de eşantioane a fost constatată înlocuirea scoarței cu alte părți ale arborelui de scorțișoară, cum ar fi rădăcinile, frunzele și florile, nerespectarea standardelor internaționale privind conținutul de cenuşă şi limita maximă pentru plumb stabilită de legislația europeană privind siguranța alimentară.
Studiul propune tehnici analitice care pot fi utilizate ca metode de screening și de confirmare și care ar putea fi adoptate de laboratoarele oficiale de control pentru a detecta cu o precizie mai mare probele care indică falsificarea scorţişoarei.