Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

ANCOM: Atenție la cheltuielile pentru serviciile de roaming

ANCOM atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au planificat vacanțe în străinătate, să verifice condițiile de utilizare a serviciilor de roaming, în special dacă destinația este în stat din afară Spațiului Economic European (SEE).

Foto: Daria Nepriakhina / unsplash.com
Foto: Daria Nepriakhina / unsplash.com

, 21.06.2024, 14:55

Roam like at home (UE/SEE)

 

ANCOM atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au planificat vacanțe în străinătate, să verifice condițiile de utilizare a serviciilor de roaming, în special dacă destinația este în stat din afară Spațiului Economic European (SEE). De asemenea, utilizatorii trebuie să fie atenți și la roamingul involuntar, care poate să apară în zonele de granițe.

 

Furnizorii de servicii de telefonie și internet mobil din România oferă atât planuri tarifare/opțiuni care pot fi folosite exclusiv la nivel național, cât și planuri tarifare/opțiuni care permit accesul la servicii de comunicații în roaming. Astfel, în cazul călătoriilor în afară României, utilizatorii trebuie să verifice dacă planul tarifar achiziționat include sau nu serviciul de roaming.

 

Pentru că tarifele pentru serviciul de roaming în afară SEE nu sunt reglementate, este important că utilizatorii să verifice cu atenție, înainte de a efectua o călătorie în state precum Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Israel, care sunt tarife ce li se aplică în aceste state pentru serviciul de roaming internațional. Utilizatorii pot solicită activarea unei (extra)opțiuni dedicate, cu resurse incluse sau tarife speciale pentru anumite state/grup de stat. Dacă nu au activat sau astfel de opțiune, se aplică tarifele standard.

 

De exemplu, în Turcia, Egipt, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite sau Serbia, pentru serviciile pe baza de abonament, operatorii percep tarife standard cuprinse între:

  • 0,0090 euro/min și 1,4280 euro/min pentru apelurile primite;
  • 0,0150 euro/min și 2,6180 euro/min pentru apeluri efectuate către România;
  • 0,0060 euro și 0,4522 euro pentru un SMS trimis;
  • 0,0007 euro/MB și 4,7600 euro/MB pentru internet.

Dacă, în general, pentru apeluri tarifare se face la minut indivizibil, unitatea minimă de tarifare pentru traficul de date diferite în funcție de operator și destinație (de exemplu, la 1KB, 10KB sau 1MB). De asemenea, pentru destinații în afară SEE, unii operatori folosesc și tarife standard percepute sub formă de pachete. Exemple de astfel de tarife standard la pachet sunt de 2 euro/10 minute pentru apeluri primite/efectuate sau SMS trimise/24 ore, 7 euro/30 minute pentru apeluri primite/efectuate sau SMS trimise, 2 euro/2 GB trafic de date/ 24 ore sau 18 euro/4000 MB utilizați.

 

Atenție! În cazul acestui tip de tarifare, dacă utilizatorul efectuează sau primește chiar și un singur minut de apel sau utilizează un singur MB de date dintr-un pachet, acesta va fi taxat cu întregul preț al pachetului , dar poate utiliza ulterior și restul resurselor, până la epuizare, înainte de ai se percepe un nou tarif.

 

În afară acestor tarife standard, operatorii mai pot oferi punctual și (extra)opțiuni tarifare ce necesită activare separată și care oferă resurse și/sau tarife diferite în funcție de mai multe criterii cum ar fi: țară de destinație, tipul de serviciu folosit (pe baza de abonament sau cartelă preplatită) sau tipul de oferta deținută de utilizator.

 

Reamintim că, potrivit principiului „Roam like at home”, clienții operatorilor mobili din România care beneficiază de planuri tarifare cu acces la roaming în SEE pot utiliza resursele naționale de voce, SMS și date și atunci când când călătoresc în state Uniunii Europene: Austria, Belgia , Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda (inclusiv insulele Åland), Franța (inclusiv Guyana Franceză și insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion și Saint-Martin), Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia (inclusiv insulele Azore și Madeira), Slovacia, Slovenia, Spania (inclusiv Insulele Canare), Suedia și Ungaria. La acestea se adaugă Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Mai multe detalii despre cum funcționează serviciul de „Roam like at home”, AICI .

 

Roaming involuntar

În cazul în care utilizatorii călătoresc în zonele de graniță, există riscul de a utiliza involuntar serviciile de comunicații ale unui operator dintr-un stat vecin, dacă au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află acesta.

Astfel, utilizatorii ar putea fi facturați pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul unui stat vecin.

Acest fenomen poate apărea la utilizarea telefonului în zonele de graniță din România, dar și, de exemplu, la utilizarea serviciului de roaming într-un stat din SEE, într-o zonă de graniță cu un stat care nu face parte din SEE. În astfel de situații utilizatorii pot înregistra costuri suplimentare la utilizarea serviciilor de telefonie sau internet. De aceea, aceștia sunt sfătuiți să opteze pentru selectarea manuală a rețelei, să urmărească mesajele de informare transmise de furnizori sau, în cazul în care se află pe teritoriul României, să-și dezactiveze serviciul de roaming.

Atenție! Utilizarea telefonului/tabletei în roaming involuntar nu scutește utilizatorii de plata acestui serviciu. Mai multe detalii despre roamingul involuntar, AICI.

 

Ce, cum și unde reclami

Utilizatorii care au o nemulțumire în legătură cu serviciul de roaming trebuie să se adreseze în primul rând furnizorului de la care au achiziționat planul tarifar. În cazul în care furnizorul nu a rezolvat problema sesizată, utilizatorii se pot adresa ANCOM, urmând pașii descriși AICI.

foto Facebook.com/Paris2024
Alerte și sfaturi de călătorie sâmbătă, 20 iulie 2024

Recomandări MAE în contextul Jocurilor Olimpice și Paralimpice

Ministerul Afacerilor Externe a emis un set de recomandări de călătorie în contextul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris. Acestea pot...

Recomandări MAE în contextul Jocurilor Olimpice și Paralimpice
Foto: HubertPhotographer / pixabay.com
Alerte și sfaturi de călătorie sâmbătă, 20 iulie 2024

Serviciile online ale Wizz Air, din nou disponibile

  Compania aeriană Wizz Air a anunțat că clienţii pot rezerva acum bilete sau să efectueze check-in online. Compania a mai transmis că...

Serviciile online ale Wizz Air, din nou disponibile
Logo MAE
Alerte și sfaturi de călătorie miercuri, 17 iulie 2024

Bosnia și Herțegovina – cod roșu și portocaliu de fenomene meteo

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bosnia...

Bosnia și Herțegovina – cod roșu și portocaliu de fenomene meteo
(foto: TAROM)
Alerte și sfaturi de călătorie miercuri, 17 iulie 2024

Informare TAROM pentru pasagerii afectați de anulările zborurilor din data de 8 iulie

Compania TAROM a pus la dispozitie pasagerilor săi cea mai rapidă cale pentru obținerea integrala a despăgubirilor corespunzătoare zborurilor...

Informare TAROM pentru pasagerii afectați de anulările zborurilor din data de 8 iulie
Alerte și sfaturi de călătorie marți, 16 iulie 2024

Republica Macedonia de Nord – Risc crescut de incendii de vegetație

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica...

Republica Macedonia de Nord – Risc crescut de incendii de vegetație
Alerte și sfaturi de călătorie sâmbătă, 13 iulie 2024

Sfaturi de la Salvamont pentru zilele caniculare

Salvamontiștii vin cu o serie de recomandări având în vedere că şi la munte urmează câteva zile de caniculă, aceștia sfătuind turiștii...

Sfaturi de la Salvamont pentru zilele caniculare
Alerte și sfaturi de călătorie sâmbătă, 13 iulie 2024

Cod Roşu de Caniculă pentru Municipiul Bucureşti

Având în vedere prognozele meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), Municipiul Bucureşti se află sub avertizare...

Cod Roşu de Caniculă pentru Municipiul Bucureşti
Alerte și sfaturi de călătorie vineri, 12 iulie 2024

MAE: Ungaria-Restricţii de circulaţie pentru camioanele de mare tonaj, în weekend

Conform MAE, circulația camioanelor de mare tonaj va fi restricționată după cum urmează: Sâmbătă, 13 iulie, în intervalul orar 15:00 –...

MAE: Ungaria-Restricţii de circulaţie pentru camioanele de mare tonaj, în weekend

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company