Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Suspendarea temporară a activităţii Ambasadei României la Tripoli

Având în vedere agravarea situației de securitate din Libia, pe baza informațiilor actualizate rezultate în urma monitorizărilor permanente efectuate la nivelul Celulei de Criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, s-a dispus suspendare

, 10.08.2014, 18:45

Având în vedere agravarea situației de securitate din Libia, pe baza informațiilor actualizate rezultate în urma monitorizărilor permanente efectuate la nivelul Celulei de Criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, s-a dispus suspendarea temporară a activității Ambasadei României la Tripoli și relocarea personalului diplomatic și consular la Tunis pentru o perioadă nedeterminată.


Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe a acționat în faza premergătoare relocării Ambasadei României de la Tripoli, în direcția acordării asistenței și protecției consulare cetățenilor români aflați în Libia, sprijinind evacuarea unui număr de 72 de cetățeni români (până la data de 8 august 2014).


Sub directa coordonare a Primului-ministru Victor Ponta, la data de 8 august 2014, concomitent cu relocarea Ambasadei României la Tripoli, Celula de criză MAE a organizat o nouă operațiune complexă de evacuare, pe cale terestră, din Tripoli în Tunisia, a unui număr de 25 de cetățeni români, la cererea acestora.


Acțiunea de evacuare a fost realizată cu implicarea directă a Ambasadelor României la Tripoli și Tunis. Grupul de cetățeni români a fost însoțit pe toată durata transportului către Tunis de personalul diplomatic și consular al Ambasadei României la Tripoli.


Menționăm că, până la ora actuală, au fost evacuați din Libia toți cetățenii români care au solicitat sprijinul cu privire la părăsirea teritoriului.


În contextul asistenței consulare acordate încă de la debutul conflictului civil din Libia, Ministerul Afacerilor Externe al României, atât prin Ambasada României la Tripoli, cât și la nivelul Centralei, a organizat în mod constant întâlniri cu reprezentanții companiilor românești care activează pe teritoriul libian, ocazie cu care a fost prezentată situația de securitate din Libia, fiind transmise recomandări ferme de părăsire a teritoriului acestui stat.


Totodată, Ministerul Afacerilor Externe al României a lansat cetățenilor români numeroase recomandări de părăsire imediată a teritoriului Libiei. Cu toate acestea, o parte a cetăţenilor români au optat pentru a rămâne în continuare în acest stat.


Reiterăm faptul că Ministerul Afacerilor Externe a emis anterior o alertă de călătorie pentru Libia la nivelul maxim, respectiv PERICOL MAJOR: părăsiți imediat zona sau țara.


MAE român îşi exprimă speranţa că situația politică și de securitate va înregistra evoluţii pozitive în perioada următoare, care să permită reinstaurarea stabilităţii. Deși misiunea diplomatică română la Tripoli a fost relocată, va continua să mențină contactul permanent cu cetățenii români rămași în Libia și va acționa, în cooperare cu Ambasada României la Tunis, în direcția acordării în continuare de asistență consulară.


De asemenea, Ambasada României la Tripoli va continua monitorizarea situației de securitate din Libia și colaborarea cu misiunile diplomatice străine care au rămas pe teritoriul libian și deîndată ce condițiile de securitate o vor permite, MAE va analiza oportunitatea reluării activităţii diplomatice a Ambasadei României la Tripoli.


MAE mulţumeşte membrilor Asociaţiei de prietenie Libia – România care au sprijinit operaţiunea de repatriere a cetăţenilor români din Libia.


Având în vedere relocarea misiunii de la Tripoli la Tunis, asistenţa consulară pentru cetăţeni români rămaşi în Libia va fi asigurată în continuare de la Tunis, cetăţenii români putând apela următoarele contacte:


Telefon: +216 71 766926


Telefon urgenţă: +216 24023567


Fax: +216 71 767695


Website: www.tunis.mae.ro


E-mail: ambroum@planet.tnInformații suplimentare:


Până în prezent mai multe state membre UE și-au relocat misiunile în Tunisia, misiunea diplomatică a României fiind printre puținele ambasade rămase operaţionale şi care a acţionat până la acest moment în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor români aflați încă pe teritoriul Libiei.


Până în prezent, Ministerul Afacerilor Externe al României a organizat și sprijinit evacuarea unui număr de 112 cetățeni români.


Cheltuielile ocazionate de evacuarea pe cale terestră a cetățenilor români din Libia au fost acoperite integral de Ministerul Afacerilor Externe.


Logo MAE
Alerte și sfaturi de călătorie marți, 23 iulie 2024

Italia – trafic aerian suspendat pe aeroportul din Catania

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Sicilia,...

Italia – trafic aerian suspendat pe aeroportul din Catania
trafic frontiera control vama granita sursa foto Politia de frontiera IGPF
Alerte și sfaturi de călătorie luni, 22 iulie 2024

Aglomerație în principalele PTF din județul Arad

Principalele puncte de trecere a frontierei din judeţul Arad, Nădlac I şi Nădlac II, sunt aglomerate, luni, pe ambele sensuri, atât la ieşirea...

Aglomerație în principalele PTF din județul Arad
Foto: Chen Mizrach / unsplash.com
Alerte și sfaturi de călătorie duminică, 21 iulie 2024

Informații despre pachetele de servicii de călătorie

    Când achiziționați un pachet de servicii turistice, beneficiați de o combinație de două sau mai multe tipuri de servicii de...

Informații despre pachetele de servicii de călătorie
foto: Poliţia de Frontieră
Alerte și sfaturi de călătorie duminică, 21 iulie 2024

Timpi de așteptare mai mari în PTF Calafat

  Poliția de Frontieră Dolj informează că au existat ambuteiaje şi au crescut timpii de așteptare în punctul de trecere a frontierei...

Timpi de așteptare mai mari în PTF Calafat
Alerte și sfaturi de călătorie sâmbătă, 20 iulie 2024

Recomandări MAE în contextul Jocurilor Olimpice și Paralimpice

Ministerul Afacerilor Externe a emis un set de recomandări de călătorie în contextul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris. Acestea pot...

Recomandări MAE în contextul Jocurilor Olimpice și Paralimpice
Alerte și sfaturi de călătorie sâmbătă, 20 iulie 2024

Serviciile online ale Wizz Air, din nou disponibile

  Compania aeriană Wizz Air a anunțat că clienţii pot rezerva acum bilete sau să efectueze check-in online. Compania a mai transmis că...

Serviciile online ale Wizz Air, din nou disponibile
Alerte și sfaturi de călătorie miercuri, 17 iulie 2024

Bosnia și Herțegovina – cod roșu și portocaliu de fenomene meteo

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bosnia...

Bosnia și Herțegovina – cod roșu și portocaliu de fenomene meteo
Alerte și sfaturi de călătorie miercuri, 17 iulie 2024

Informare TAROM pentru pasagerii afectați de anulările zborurilor din data de 8 iulie

Compania TAROM a pus la dispozitie pasagerilor săi cea mai rapidă cale pentru obținerea integrala a despăgubirilor corespunzătoare zborurilor...

Informare TAROM pentru pasagerii afectați de anulările zborurilor din data de 8 iulie

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company