Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Alexandru Tomescu – Turneul Internaţional Stradivarius 2024

„METAMORFOZE” - Porumbescu și Bach la 5364m sau un regal al viorii pe care ALEXANDRU TOMESCU îl prezintă în tabăra de bază EVEREST /Himalaya și apoi în Turneul Internațional Stradivarius 2024

Alexandru Tomescu Balada Everest
Alexandru Tomescu Balada Everest

, 30.04.2024, 14:50

„METAMORFOZE” – Porumbescu și Bach la 5364m sau un regal al viorii pe care ALEXANDRU TOMESCU îl prezintă în tabăra de bază EVEREST /Himalaya și apoi în Turneul Internațional Stradivarius 2024

„Dacă de aici, de la 5364m, din tabăra de bază în care ne aflăm acum, pleacă marile expediții spre EVEREST, din același loc, eu voi porni și în acest an marea mea expediție – TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS, denumit „METAMORFOZE”, spune violonistul Alexandru Tomescu.

„Balada” lui Ciprian Porumbescu sau o Giga de J.S Bach s-au auzit la altitudinea de 5364m, la poalele Everestului, în tabăra de bază, cântate la vioară de celebrul violonist Alexandru Tomescu, aflat într-o expediție în Himalaya. Muzicianul este nedespărțit de instrumentul său, Vioara, pe care acum a dus-o și în Himalaya.

A XVII a ediție a Turneul Internațional Stradivarius 2024, „METAMORFOZE”- vine cu lucrările lui J.S.Bach, probabil cel mai fantastic talent din întreaga istorie a muzicii și propune o serie de lucrări, care inițial au fost compuse pentru violoncel.

„METAMORFOZE” nu se referă doar la transcenderea muzicii de la violoncel la vioară, transcripție făcută de Alexandru Tomescu, ci și la schimbarea profundă pe care această muzică o aduce în sufletul fiecăruia dintre noi – interpret sau ascultator. Acestea sunt capodopere ce nu trebuie să rămână delimitate doar la sunetul violoncelului – prin urmare, turneul „METAMORFOZE” va fi un regal al Viorii.

Muzica este arta care înnobilează orice simțire și experiență umană, înălțându-le în planul inefabilului, este o spiritualizare a materiei prin puterea miraculoasă a sunetului. Acesta este un proces îndelung de elaborare, pentru că fiecare mare compozitor inovează și recreează deopotrivă, raportându-se la operele predecesorilor săi înainte de a da expresie armoniilor interioare proprii.

Turneul, care se desfăşoară între 25 iunie-16 iulie 2024, cuprinde 18 concerte, în catedrale Romano-Catolice, Greco-Catolice, Lutherane și Reformate sau spații inedite, din care 16localități urbane și rurale din România și două concerte în București, iar durata unui concert fiind de 75 minute.

Locurile prin care trece în acest an turneul sunt:

Constanța, Biserica „ Sfântul Anton de Padova”, 25iunie, ora 19:30/
Focșani, Muzeul Viei și Vinului”, 27iunie, ora 19:30/
Ghimeș-Palanca/Bacău, Biserica Romano-Catolică, 28iunie, ora 19:30/
Mihăileni/Botoșani, Căminul Cultural, 29iunie, ora 13:00/
Siret/Suceava, Biserica Romano-Catolică „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”, 29iunie, ora 20:00/
Piatra-Neamț, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Iosif Muncitorul”, 30iunie, ora 19:30/
Cluj-Napoca, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, 2iulie, ora 19:30/
Oradea, Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, 3iulie, ora 19:30/
Arad, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, 4iulie, ora 19:30/
Sebeș/Alba, Catedrala Lutherană Reformată, 5iulie, ora 19:30/
Mediaș, Catedrala Evanghelică „Sfânta Margareta”, 6iulie, ora 19:30/
Sibiu, Catedrala Evanghelică „Sfânta Maria”, 7iulie, ora 19:30/
Hobița/Gorj, Casa Memorială „ Constantin Brâncuși”, 9iulie, ora 20:00/
Câmpulung Muscel, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iacob”, 10iulie, ora 19:30/
Brașov, Biserica Neagră, 11iulie, ora 19:00/ Cabana Craiman/Bușteni, 13iulie, ora 11:00/
București, Catedrala „Sfântul Iosif”, 15iulie, ora 20:00 și Cotroceni, 16iulie.

„Muzica lui Bach este singura care ne poate reda legătura cu spiritualitatea, cu sferele înalte ale existenței. Am avea atunci cu toții puterea și curajul să ridicăm ochii din pământ. Muzica lui Bach pentru instrumente soliste cu coarde nu a fost niciodată depășită în ingeniozitate, complexitate și dificultate. Și atunci te întrebi cât de bun violonist era Bach?
Cred că stă în puterea fiecăruia dintre noi să-și păstreze reperele estetice și spirituale. Muzica, arta, frumosul în general ne pot deschide ochii către lucrurile care contează cu adevărat în viață. Și dintr-o dată totul va fi mult mai simplu și mai clar. De multe ori, în goana după tehnologie sau în viteză, pierdem din vedere exact această dimensiune umană a existenței noastre, această dimensiune culturală și spirituală. Busola mea a fost și este muzica”
, spune violonistul Alexandru Tomescu.

Este pentru al 17lea în care violonistul Alexandru Tomescu pleacă împreună cu vioara Stradivarius într-o călătorie prin 18locuri și locații din România, urban și rural, pentru a oferi un nou regal muzical: anul acesta este dedicat celor șase suite transcripție pentru vioară solo, de Johann Sebastian Bach, prezentate într-un spectacol de light design, special conceput de regizorul Sergiu Ardelean, pentru a scoate la iveală cât de puternică și magnifică este fiecare lucrare.

Vioara Stradivarius Elder-Voicu este un instrument menit să facă lumea mai bună și mai frumoasă, îşi împlinește complet misiunea și pentru că a și dat numele turneului. Totodată, Alexandru Tomescu este recunoscut ca fiind un susținător al cauzelor de responsabilizare socială, iar în acest an își pune vocația în sprijinul educației tinerilor muzicieni, dedicând turneul colectării de fonduri pentru organizarea de cursuri de măiestrie artistică vioară și chitară clasică și încurajează pe oricine dorește să facă donații.
Mai multe informaţii despre Turneul Naţional Stradivarius vor fi disponibile pe site-ul evenimentului: www.turneulstradivarius.ro și paginile de social media: FB&INSTAGRAM- alexandru tomescu official.

“METAMORFOZE ”- Turneul Internațional Stradivarius 2024

“Muzica lui Alexandru Tomescu este transformatoare. Fie că suntem într-o sală de concerte sau într-o catedrală, în mijlocul orașului aglomerat sau în liniștea satului românesc, muzica din Turneul Stradivarius are același efect de conectare a noastră cu timpul și spațiul, dar mai ales de conectare a noastră cu noi înșine. Noi, cei din BRD vă invităm și în acest an să deschideți împreună cu noi ușa muzicii clasice, atât de sublim interpretată de Alexandru și, pentru câteva clipe măcar, să regăsim diversitatea de culori și nuanțe ale realității interioare sau exterioare, pe care zgomotul și încrâncenarea vieții cotidiene o ascunde. Cu fiecare concert suntem mai aproape unii de alții și pentru asta îi mulțumim lui Alexandru.”, a spus Flavia Popa, Secretar General BRD, Partener Principal.

Turneul Internațional Stradivarius este un proiect care are loc an de an prin generozitatea și încrederea pe care Partenerii proiectului o investesc. Datorită susținerii lor financiare, emoționale și de comunicare au contribuit extraordinar la crearea unei comunități importante și extinse, iubitoare de muzică clasică, iar astăzi am ajuns la ediția a XVIIa. Pentru această încredere, încurajare și pentru că mesajul nostru este transmis publicului prin dumneavoastră, Vă MULȚUMIM!

Alexandru Tomescu – Violonist – Solist Concertist al Orchestrei Radio România

Cariera muzicală fructuoasă a lui Alexandru se construiește de la debutul său, în 1985, susținând concerte de succes în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio, sau pe scena Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care violonistul şi l-a asumat în 2007, momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. Acesta a creat și dezvoltat unul dintre cele mai importante proiecte de promovarea muzicii clasice și a tinerilor artiști, Turneul Internațional Stradivarius, proiect care se derulează anual, ajungând la ediția a 17a.

Alexandru consideră că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovație este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe vioara Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier.

Totodată violonistul se implică în acțiuni sociale și de interes public, iar cel mai important proiect pe care îl derulează de ani de zile este seria de activități culturale și educaționale o serie de Master class-uri pentru tinerii muzicieni vioară și chitară clasică la Cabana Caraiman/Munții Bucegi, care trăiesc și studiază în țară și/ sau străinătate.

Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate şi nu numai. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical – „Ascultă 5 minute de muzică clasică” și este solist concertist permanent de elită al Orchestrei Radio România, ansamblu alături de care a susținut zeci de concerte în țară și în străinătate. În urma concursului organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica „George Enescu”, Alexandru a câștigat din nou în luna noiembrie a anului 2018, dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.

turneulstradivarius.ro/www.alexandrutomescu.com / www.facebook.com/AlexandruTomescuOficial
Departament Comunicare Turneul Stradivarius – Alexandru Tomescu

foto: Facebook.com/FamiliaRegala
Alte ştiri joi, 13 iunie 2024

Seară dedicată Republicii Moldova, la Palatul Elisabeta

Casa Regală a României a organizat, miercuri, la Palatul Elisabeta, o seară dedicată Republicii Moldova, la care au participat Custodele Coroanei...

Seară dedicată Republicii Moldova, la Palatul Elisabeta
Joan Chelimo Melly (sursa foto Federatia Romana de Atletism)
Alte ştiri duminică, 09 iunie 2024

Argint pentru Joan Chelimo Melly în proba de semimaraton, la „Europenele” de la Roma

  Atleta română de origine kenyană Joan Chelimo Melly a cucerit medalia de argint în proba feminină de semimaraton, duminică, la...

Argint pentru Joan Chelimo Melly în proba de semimaraton, la „Europenele” de la Roma
Marcel Ciolacu foto: gov.ro
Alte ştiri sâmbătă, 08 iunie 2024

Marcel Ciolacu: Sunt şocat de vestea atacului asupra prim-ministrului danez Mette Frederiksen

Premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj în urma atacului asupra omologului danez, Mette Frederiksen, care a fost atacată vineri...

Marcel Ciolacu: Sunt şocat de vestea atacului asupra prim-ministrului danez Mette Frederiksen
Afișul filmului „Trei kilometri până la capătul lumii”
Alte ştiri sâmbătă, 25 mai 2024

Film românesc, premiat la Cannes cu Queer Palm

Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii”, selectat în competiţia oficială pentru Palm D’or la Festivalul...

Film românesc, premiat la Cannes cu Queer Palm
Alte ştiri joi, 23 mai 2024

MAE a finalizat expedierea materialelor necesare votării către secţiile din diaspora

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti (MAE) a terminat de expediat către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României a...

MAE a finalizat expedierea materialelor necesare votării către secţiile din diaspora
Alte ştiri marți, 21 mai 2024

Delegație DRP, vizită în Germania și Spania

În cadrul întâlnirilor organizate cu reprezentanții comunităților de români din Münster și Bonn, Castellon de la Plana, Sagunto și Madrid,...

Delegație DRP, vizită în Germania și Spania
Alte ştiri duminică, 19 mai 2024

Forumul Anual de Securitate la Marea Neagră și Balcani

La Bucureşti, se va desăşura, săptămâna viitoare, Forumul Anual de Securitate la Marea Neagră și Balcani, ediţia cu numărul opt. Organizat...

Forumul Anual de Securitate la Marea Neagră și Balcani
Alte ştiri duminică, 19 mai 2024

Mihai Chiruţă s-a calificat în sferturile de finală ale probei masculine de schiff simplu

Românul Mihai Chiruţă s-a calificat în sferturile de finală ale probei masculine de schiff simplu, duminică, la ultima regată preolimpică la...

Mihai Chiruţă s-a calificat în sferturile de finală ale probei masculine de schiff simplu

Parteneri

Afilieri RRI

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare