Proiect de cooperare transfrontalieră între România şi Serbia
MAI: România şi Serbia au semnat un proiect de cooperare transfrontalieră privind gestionarea situaţiilor de urgenţă.
Mariana Chiriță, 30.11.2023, 12:23
România şi Serbia au semnat un proiect de cooperare transfrontalieră privind gestionarea situaţiilor de urgenţă, acesta urmând să fie implementat în beneficiul comunităţilor locale din zona de frontieră română-sârbă, a informat Ministerul român al Afacerilor Interne (MAI).
Miercuri, 29 noiembrie a.c., a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul A more secure cross border area by enhancing the emergency response capability, finanţat din Instrumentul de asistenţă de preaderare (IPA), depus de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (lider de proiect), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne din Republica Serbia şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat al judeţului Timiş, informează sursa citată.
Cooperarea are ca scop creşterea siguranţei şi protecţiei populaţiei prin îmbunătăţirea şi consolidarea capacităţii de intervenţie a serviciilor profesioniste de urgenţă şi a comunităţilor locale din zona transfrontalieră a celor două state.
Obiectivul general al proiectului urmăreşte pe de o parte prevenirea şi gestionarea riscurilor naturale şi a celor legate de activităţile umane, iar pe de altă parte dezvoltarea sistemelor şi a infrastructurilor de protecţie civilă şi de gestionare a dezastrelor, potrivit MAI.
Proiectul se va derula pe o perioadă de 36 de luni, şi presupune construirea şi operaţionalizarea unui centru de pregătire la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat al judeţului Timiş, unde 340 de pompieri salvatori vor exersa, în condiţii simulate de teren, proceduri şi tehnici specifice intervenţiilor de stingere a incendiilor, precum şi a celor aplicabile salvării persoanelor din medii ostile vieţii.
Prin intermediul acestei cooperări, Ministerul Afacerilor Interne din Serbia va achiziţiona vehicule de căutare – salvare şi vehicule de stingere a incendiilor, specializate pentru intervenţia în situaţiile de urgenţă înregistrate în regiunea transfrontalieră.
Valoarea totală a proiectului este de 9.500.000 euro, din care 8.075.000 euro reprezintă finanţare nerambursabilă asigurată prin Programul Interreg IPA România – Serbia, se mai arată în comunicat.