CE a prezentat alocările pentru viitorul buget multianual al UE
România ar urma să primească peste 60 de miliarde de euro din Cadrul financiar multianual 2028-2034 al UE, potrivit propunerii Comisiei Europene.

Lica Manolache, 21.07.2025, 10:37
Comisia Europeană a prezentat, vineri, alocările pentru statele membre în Cadrul financiar multianual (CFM) 2028-2034, iar România ar urma să aibă la dispoziție o finanțare totală de peste 60 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Executivului european. Anunțul vine la două zile după ce Comisia a propus un buget al Uniunii Europene de 2.000 de miliarde de euro pentru cei 7 ani.
Propunerea Comisiei Europenes pentru viitorul CFM indică o alocare generală pentru România de 54,6 miliarde de euro, alte 4,6 miliarde de euro pentru migrație pentru Fondul social pentru climă și 1 miliard pentru securitate și afaceri interne. În total, țara noastră ar beneficie de 60, 2 miliarde de euro, a șasea cea mai mare finanțare în rândul statelor membre.
Cele mai mari alocări pentru viitorul buget multianual ar primi următoarele state membre: Polonia (123,3 miliarde de euro), Franța (90,1 miliarde de euro), Spania (88,1 miliarde de euro), Italia (86,6 miliarde de euro) și Germania (68,4 miliarde de euro).
Propunerea adoptată miercuri de către Comisia Europeană pentru un viitor CFM cu o anvelopă de 2.000 de miliarde de euro reprezintă o creștere cu peste 50% față de anteriorul buget multianual. Totodată, suma este mult mai mare față de bugetul de 1.210 miliarde de euro aprobat de liderii europeni în vara anului 2020, de la 1,1% din PIB la 1,26% din PIB. „Este un buget pentru o nouă epocă, care reflectă ambiția Europei. Un buget care răspunde provocărilor Europei. Care ne consolidează independența”, a declarat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Viitorul CFM este structurat pe trei piloni principali, prezentați de comisarul european pentru buget Piotr Serafin în Parlamentul European. Aceste trei direcții includ: 865 de miliarde de euro pentru agricultură, pescuit, coeziune și politici sociale; 410 miliarde de euro pentru competitivitate, inclusiv cercetare și inovare; 200 de miliarde de euro pentru acțiunea externă și 100 de miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei.
Propunerea de buget a fost întâmpinată cu critici în legislativul european. Printre cei care și-au exprimat nemulțumirea se numără și eurodeputatul Român Siegfried Mureșan (PPE), negociatorul-șef al Parlamentului European pentru viitorul buget multianual, care nu este de acord cu comasarea politicii de coeziune cu politica agricolă comună.
„Parlamentul European susține că apărarea și competitivitatea trebuie să fie noi priorități în viitorul Buget multianual al Uniunii Europene. Cu toate acestea, nu vom accepta ca agricultura și coeziunea să-și piardă din importanță. Noile priorități trebuie susținute cu noi resurse, nu în detrimentul priorităților tradiționale”, a declarat Mureșan, în timpul audierii lui Piotr Serafin în cadrul Comisiei pentru bugete a PE.
În același timp, unele state membre contestă propunerea Comisiei și cer o reducere a fondurilor alocate din cauza politicilor de austeritate impuse la nivel național. Cei mia mari contribuitori la bugetul Uniunii sunt Germania, Franța, Olanda, Italia, Spania, Austria, Irlanda, Suedia, Danemarca și Finlanda.
Propunerea Comisiei reprezintă, însă, doar debutul dezbaterilor pentru viitorul buget al UE, discuții care ar trebui să se încheie la finalul anului 2027, după votul în Paramentul European și acordul celor 27 de state membre.