Alege Europa pentru ştiinţă!
Uniunea Europeană vrea să investească 500 de milioane de euro pentru a atrage cercetători.

Roxana Vasile, 06.05.2025, 11:45
Parisul a găzduit, luni, conferința ʺChoose Europe for Scienceʺ (ʺAlege Europa pentru științăʺ), girată de prezența președintelui francez Emmanuel Macron și a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cei doi vor să atragă cercetătorii străini, în special pe cei din SUA, ameninţaţi de politicile administraţiei Trump, care a redus finanţările pentru programele de cercetare, mai ales cele legate de modificările climatice. A ameninţat, totodată, să elimine complet finanţările pentru unele universităţi, dacă acestea nu iau măsuri împotriva activismului printre studenţi şi nu încetează programele destinate diversității.
Or, preşedinta Comisiei de la Bruxelles a anunţat că Uniunea Europeană va propune un nou pachet de 500 de milioane de euro pentru perioada 2025-2027, pentru a face din Europa un pol de atracţie pentru cercetători europeni, dar şi străini din lumea întreagă. ʺRolul ştiinţei este pus, astăzi, la îndoială. Investiţiile în cercetarea de bază, liberă şi deschisă sunt puse sub semnul întrebării. Ce mare greşeală de calcul! Ştiinţa este cheia viitorului nostru aici, în Europa.ʺ – a subliniat Ursula von der Leyen.
Conferința, care a reunit comisari europeni, reprezentanţi ai universităţilor europene sau miniştri ai Cercetării în sediul istoric al prestigiosului campus universitar Sorbona, din inima Parisului, fusese anunţată de preşedintele Emmanuel Macron încă de la jumătatea lunii aprilie, în acelaşi timp cu lansarea platformei ʺChoose France for Scienceʺ. Potrivit Palatului Elysée, scopul acestor proiecte este de a arăta, într-un moment în care libertăţile academice se confruntă cu eşecuri sau ameninţări, că Europa este un continent al atractivităţii.
ʺTrebuie să creăm condiţiile necesare pentru o politică de primire şi cercetare ambiţioasă, exigentă şi solidară.ʺ, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, Învăţământului superior şi Cercetării din Franţa, Elisabeth Borne, în deschiderea conferinței ʺChoose Europe for Scienceʺ.
Uniunea Europeană găzduieşte 25% dintre cercetătorii lumii şi fiecare euro investit, în prezent, prin programul-cadru Orizont Europa va genera 11 euro câştig pentru PIB până în 2045 – a spus, la rândul ei, comisarul european pentru Cercetare, Ekaterina Zaharieva. În condițiile în care, în Franţa şi pe Bătrânul Continent, salariile şi sumele alocate cercetătorilor şi cercetării sunt mult sub cele din Statele Unite, Ursula von der Leyen a evocat, luni, și alte măsuri pentru ca Europa să-şi rezolve lacunele – o lege europeană a inovării sau o strategie pentru start-up-uri menită să reducă birocraţia şi să stimuleze accesul la capitaluri. Să mai spunem și că, la ora actuală, România are cel mai mic buget pentru cercetare din Uniunea Europeană – sub 0,5% din PIB.