Alegeri prezidențiale în România
Duminică în România sunt programate alegerile prezidențiale 2025, moment decisiv pentru viitorul țării.
Mihai Pelin, 02.05.2025, 11:59
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi, duminică, 4 mai, în România, la urne pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani. 11 candidaţi, din care patru independenţi, sunt înscrişi în această cursă.
Pentru prima dată în istoria post-decembristă, social-democrații nu au candidat propriu și mizează pe fostul lider liberal Crin Antonescu, candidatul comun al actualei coaliţii de guvernare PSD-PNL-UDMR. Pe buletinul de vot se regăseşte şi numele unui fost premier social-democrat – Victor Ponta – care candidează ca independent. Lor li se adaugă preşedinta USR (de opoziţie), Elena Lasconi, şi primarul Capitalei, Nicuşor Dan, intrat în cursă ca independent. Partidele suveraniste – AUR şi POT – au și ele un candidat comun în persoana liderului AUR, George Simion.
Pe teritoriul României sunt organizate 18.979 de secţii de votare, potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Cât despre românii cu drept de vot din diaspora, aceştia votează în 965 de secţii, cu 15 mai multe decât la alegerile prezidenţiale de anul trecut. Cele mai numeroase secţii sunt în Italia și Malta (161), urmate de Spania – (147), Marea Britanie – (108), Franța și Principatul Monaco (69), Republica Moldova (64) și SUA (50).
De spus şi că, pentru alegerile din acest an, 29 de secţii au fost relocate în localităţi sau zone apropiate fie ca urmare a consultărilor cu reprezentanţii comunităţilor de cetăţeni români, fie pentru o mai bună acoperire a comunităţilor din diverse zone, în scopul facilitării accesului acestora la secţiile de votare. În Franţa, ambasadoarea României, Ioana Bivolaru, face apel la alegători să consulte adresele secţiilor de votare, publicate pe site-ul MAE, al ambasadei şi consulatelor, precum şi pe reţelele de socializare şi să meargă să voteze la cea mai apropiată.
Ioana Bivolaru: “Se votează în diaspora trei zile, vineri, sâmbătă şi duminică şi recomandăm să nu fie votul exercitat în ultima zi sau doar în secţiile tradiţionale, unde lumea este obişnuită să voteze.”
La rândul său, consulul general de la Paris, Ecaterina Constantinescu, face precizări legate de actele cu care se poate vota în străinătate: “La secţiile de votare din Franţa, cetăţenii români cu drept de vot pot să-şi exercite dreptul pe baza oricărui act românesc de identitate valabil, respectiv cartea de identitate, paşapoarte, carnetul de serviciu militar. La alegerile prezidenţiale pot vota toţi cetăţenii români care se regăsesc în străinătate, evident şi turişti.”
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu a amintit, în context, de prezenţa observatorilor OSCE, în premieră, la acest scrutin, care au venit la solicitarea Guvernului României. Totodată, aproape 300 de acreditări pentru organizaţii de presă, asociaţii şi fundaţii au fost eliberate de AEP pentru observarea alegerilor din România. Turul doi al prezidenţialelor este programat pentru 18 mai.