Cel mai puternic laser din lume, în România
Orice asemănare cu povestiri sau personaje science-fiction este pur întâmplătoare! Da, în România va exista cel mai puternic laser de pe Planetă: Extreme Light Infrastructure, pe scurt - ELI.
Roxana Vasile, 14.06.2013, 12:51
Orice asemănare cu povestiri sau personaje science-fiction este pur întâmplătoare! Da, în România va exista cel mai puternic laser de pe Planetă: Extreme Light Infrastructure, pe scurt – ELI. Proiect gândit la nivel internaţional, super-laserul de la Măgurele va transforma România într-un pol de atracţie pentru specialişti din întreaga lume. Odată terminat, el va fi folosit în cercetare, dar va avea şi scopuri practice: va fi utilizat în domeniul securităţii şi pentru prevenirea terorismului; vor putea fi identificate, de la distanţă, materiale nucleare; vor putea fi inspectate, fără a mai fi deschise, containere cu mărfuri şi ar putea fi îmbunătăţit managementul deşeurilor radioactive; nu în ultimul rând, se anticipează apariţia unor noi metode de tratament medical.
Lucrările de construcţie a laserului ELI sunt de o complexitate fără precedent, deoarece ambele echipamente – sistemul laser şi cel de producere a fasciculului gama – depăşesc cu mult cele mai performante astfel de sisteme existente la ora actuală. Puterea laserului de la Măgurele va fi de 10 petawaţi, adică de … 10 milioane de miliarde de waţi, ceea ce reprezintă echivalentul a … 100 de mii de miliarde de becuri de 100 de waţi. Dacă pulsul de laser cu o asemenea putere ar dura o secundă, pentru a-l alimenta ar fi necesară toată energia electrică produsă în lume timp de aproape două săptămâni. Cei 10 petawaţi ar fi echivalenţi şi cu de peste 1.000 de ori puterea instalată a tuturor centralelor electrice din lume. Deoarece durata pulsului de laser va fi, însă, extrem de scurtă (de ordinul zecilor de femtosecunde, adică milionimi de miliardime de secundă), consumul mediu de energie în timpul funcţionării va fi unul rezonabil.
Specialiştii spun că, în momentul în care acţionezi cu o forţă atât de mare pe o unitate foarte mică de suprafaţă exista posibilitatea, doar teoretică, totuşi, de a mişca inclusiv masa, adică de a crea acea teleportare atât de familiară nouă graţie serialului de anticipaţie Star Trek.
Complexul de la Măgurele, a cărui licitaţie de construire a fost câştigată de un consorţiu condus de Grupul austriac Strabag, va fi ridicat pe amortizoare seismice ultrasensibile, pentru că şi cele mai mici vibraţii – provocate inclusiv de tocurile unor pantofi de damă – ar putea declanşa un dezastru. Clădirea care va adăposti fasciculul gama va avea 12 niveluri subterane, în timp ce clădirea destinată sistemului laser va avea 8 etaje sub pământ. Impactul proiectului ELI va fi unul major. Pe de o parte, pentru Europa, care va ocupa primul loc în lume în cercetările cu fascicule de fotoni cu proprietăţi extreme.
Cât despre România, ea va deveni un punct de reper pe harta mondială a cercetării de elită. Va continua, de altfel, o tradiţie îndelungată, ţara noastră fiind la începutul anilor 60 cea de-a patra din lume care a realizat un laser.