Cheltuieli mărite pentru apărare
Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a participat, în Turcia, la o reuniune informală dedicată negocierii creşterii cheltuielilor militare.
Daniela Budu, 16.05.2025, 11:45
Șeful diplomației române, Emil Hurezeanu, a participat, miercuri şi joi, la reuniunea informală a miniştrilor de Externe din statele membre NATO, de la Antalya, dedicată negocierii creşterii cheltuielilor militare. Întâlnirea a avut loc în contextul în care Statele Unite cer ca cele 32 de ţări aliate să aloce fiecare cel puţin 5% din Produsul Intern Brut pentru apărare, o creştere substanţială pe care multe state o consideră imposibil de atins. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a prezentat o ofertă în etape, care menţine obiectivul lui Donald Trump de 5% din PIB, dar include cheltuieli care nu sunt strict militare.
Potrivit unui comunicat al MAE de la București, reuniunea din Turcia s-a concentrat și asupra agendei viitorului Summit NATO de la Haga, care va pune accentul pe creşterea cheltuielilor alocate apărării, inclusiv din perspectiva partajării echitabile a responsabilităţilor în cadrul Alianţei.
Miniştrii au discutat despre priorităţile NATO pe fondul consecinţelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, atât în ceea ce priveşte consolidarea descurajării şi apărării aliate în toate domeniile, cât şi continuarea sprijinului acordat Kievului. Şeful diplomaţiei române a salutat eforturile SUA şi cele europene, la care participă şi Bucureștiul, pentru instituirea „unei păci cuprinzătoare şi durabile, susţinute de garanţii de securitate solide şi credibile, precum şi pentru oferirea în continuare a asistenţei pentru Ucraina”.
Totodată, mai precizează comunicatul MAE, Emil Hurezeanu a subliniat provocările pe care situaţia de securitate din regiunea Mării Negre le generează, inclusiv pentru Republica Moldova, vecină României. A accentuat importanţa creşterii contribuţiilor aliaţilor europeni la apărarea colectivă, amintind eforturile Bucureștiului, pe parcursul ultimilor ani, pentru creşterea bugetului alocat apărării. Sunt necesare măsuri clare, mai precizează comunicatul, în privinţa descurajării şi apărării, cu mai multe capabilităţi, infrastructură consolidată şi creşterea rezilienţei.
Potrivit MAE, discuţiile au reconfirmat importanţa revitalizării industriei de apărare și atingerea ţintelor de capabilităţi deja stabilite, pe baza noilor planuri de apărare. În context, Emil Hurezeanu a subliniat necesitatea susţinerii industriilor naţionale de profil din ţările membre şi s-a referit la găzduirea de către România, în noiembrie, a NATO Industry Forum – un eveniment anual de importanţă majoră la nivel aliat. Săptămâna trecută, șeful diplomației române a participat la alte două reuniuni privind Ucraina.
La reuniunea informală a miniștrilor de Externe din UE care a avut loc la Liov (Ucraina) a subliniat importanţa implementării iniţiativei de sprijin militar pentru această țară şi nevoia deblocării asistenţei prin Instrumentul European de Pace. Iar la reuniunea șefilor diplomațiilor din UE de la Varșovia, Emil Hurezeanu a reiterat importanţa încheierii unei păci juste şi durabile, cu implicarea Ucrainei şi a Europei în negocieri, pentru a asigura sustenabilitatea unui acord de pace.