Creşteri de taxe şi impozite?
La București se caută soluții pentru reducerea deficitului bugetar.
Daniela Budu, 28.05.2025, 12:15
Imediat după victoria în alegeri, președintele ales, Nicușor Dan, declara că prioritatea sa imediată este reducerea deficitului bugetar al României, pentru a evita scăderea ratingului de țară și pierderea încrederii investitorilor. De asemenea, sublinia că nu își dorește majorarea taxelor și că preferă măsuri de eficientizare fiscală și reducere a cheltuielilor. Acum, ministerul de Finanțe anunță că, în primele patru luni ale lui 2025, diferenţa dintre venituri şi cheltuieli a fost de 55 de miliarde de lei (circa 11 miliarde de euro), generând un deficit bugetar de 2,95%. Aşadar, până la final de an, România ar trebui să reducă deficitul cu cel puţin 30 de miliarde de lei (6 miliarde de euro), pentru a nu pierde fonduri europene importante, iar deficitul la sfârșit de 2025 să fie de 7% din PIB.
La întâlnirea de marți cu președintele Nicușor Dan, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a prezentat situaţia bugetului şi execuţiei bugetare pe anul 2025, precum şi măsurile luate, deja, pentru reducerea cheltuielilor şi pentru consolidarea fiscală. El a spus că România are nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp posibil, care să ducă mai departe măsurile de redresare fiscală. Consideră că vor putea fi atinse ţintele de deficit asumate doar prin măsuri ferme, reducerea cheltuielilor şi crearea unui stat mai suplu.
„Execuţia bugetară din primele patru luni ale anului arată că asigurarea surselor de venituri pentru menţinerea ritmului investiţional şi plata salariilor şi pensiilor majorate anul trecut reprezintă o provocare uriaşă” – crede Tanczos Barna. Totuși, a adăugat el, cifrele demonstrează că România are o economie capabilă să genereze venituri substanţiale, chiar şi într-o perioadă marcată de provocări. Potrivit oficialului, este, însă, nevoie de un angajament mai ferm pentru atingerea unui echilibru sustenabil între venituri şi cheltuieli.
La rândul său, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că deficitul bugetar este „ca o cangrenă pentru trupul economiei şi societăţii româneşti” şi este o iluzie că o corecţie a sa se poate face numai pe partea de cheltuieli, menţionând că nu se pot evita unele creşteri de taxe şi impozite. Daniel Dăianu: “Cei care susţin teza potrivit căreia corecţia deficitului se poate face numai pe partea de cheltuieli, aleargă după o himeră. Aşa ceva nu este posibil. Eu cred că nu putem evita creşterea veniturilor fiscale ale statului şi prin unele creşteri de taxe şi impozite”.
Amintim că România a încheiat anul trecut cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană – 9,3% – și este în procedură de deficit excesiv din 2020.